У Гаазі збереться конференція для обговорення спецтрибуналу проти керівництва рф

14-15 липня на міжнародній конференції в Гаазі українська сторона ініціює створення спеціального трибуналу для притягнення керівництва рф до відповідальності за злочини проти України.

Про це повідомив главу МЗС Дмитро Кулеба. Він розповів, що звернеться до учасників конференції та закличе перейти від дискусій до конкретних кроків, а також запропонує опрацювати підписання відповідного міжнародного договору.

«Спеціальний трибунал для росії – завтра та післязавтра у Гаазі я візьму участь онлайн у заході присвяченому відповідальності росії за злочини, вчинені не території України. Участь братимуть уряд Нідерландів, Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду та Єврокомісія, а також багато держав», – анонсував Кулеба.

Він вказав, що такий трибунал – єдина можливість притягнути вище політичне і військове керівництво рф саме за вчинені злочини під час агресії проти України. Воєнні злочини, геноцид, злочини проти людяності – все це підпадає під юрисдикцію МКС, але він не має достатньо компетенції через Римський статут, тож необхідно створити окремий трибунал.

Тобто, таким чином, спеціальний трибунал доповнить роботу МКС, а не створить альтернативні процеси.

Раніше генпрокурорка України Ірина Венедіктова виступила на спільній пресконференції з прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом в Гаазі.

Міністерство закордонних справ України закликає міжнародну спільноту підтримати створення Спеціального Трибуналу для розслідування злочину агресії рф проти України. Російські злочинці мають постати перед Трибуналом так, як це було з керівництвом нацистської Німеччини.

У захопленому російськими окупантами Маріуполі зафіксовано 1256 воєнних злочинів рф, їх розслідує прокуратура, повідомив мер Маріуполя Вадим Бойченко.