“Луганщина тримає оборону” – Гайдай

Російські окупаційні війська не можуть пройти два населені пункти в Луганській області, які розташовані на околицях області й все ще підконтрольні уряду України.

Там Збройні сили дають ворогу відсіч, а отже тримають оборону Луганщини, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в телемарафоні “Єдині новини” 13 липня, передає Gazeta.ua.

“Поки наші захисники знищують там військову техніку російської армії та особовий склад, можна казати, що Луганщина тримає оборону”, підкреслив Гайдай.

За його словами, росіяни масово крадуть українське зерно з окупованих територій Луганщини. Ідеться про ті населені пункти, які ворог загарбав у перші дні повномасштабного вторгнення і вони не зазнали важких боїв.

“Окупанти вивозять зерно КамАЗами, вагонами. Вивозять техніку. Знищують книжки, які надруковані української, або російською, де згадується Україна”, додав Гайдай.

Також окупанти впроваджують на окупованих територіях свої мобільні оператори. Українські вже повністю “заглушили”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свіжий “вантаж 200”: ЗСУ ліквідували “еліту” армії Росії

“Намагаються перекривати весь доступ до якихось новинних сайтів. Але VPN допомагає. З людьми зв’язок є, вони пишуть в месенджери. Створюють навіть одноразові акаунти, щоб допомагати нам. Щоб ми володіли певною інформацією. Іноді показують фото- та відеоматеріали, за що їм окреме дякую”, наголосив голова ОВА.

У населених пунктах Луганщини, де тривали запеклі бої, гуманітарна ситуація дуже важка. Цивільні, які залишаються там, можуть взимку лишитися без газу та опалення.

“Під час обстрілів за декілька місяців російська армія знищила всі продуктові склади, ринки. Вони зруйнували повністю всю критичну інфраструктуру. Якщо вони (окупанти. Gazeta.ua) і підведуть якимось чином газ (наприклад, до Лисичанська, Рубіжного, Сіверськодонецька. Gazeta.ua), то всередині міст розвилку не зроблять. Тому що це величезні кошти. А в нас на носі вже зима…”, наголосив Гайдай.

3 липня стало відомо, що після важких боїв за Лисичанськ Сили оборони України були змушені відійти з займаних позицій і рубежів.

Бої за Лисичанськ почалися 26 лютого. Місто потерпало від нескінчених російських авіаударів, росіяни обстрілювали його касетними снарядами. Пошкоджена велика кількість будинків.

25 червня російські окупанти захопили сусідній Сіверськодонецьк, 90% міста зруйновано. Після майже повної окупації Луганщини, росіяни кинули всі свої сили на захоплення Донеччини.