Осадча зворушила історією сім’ї, яка пережила окупацію в Маріуполі

Телеведуча Катерина Осадча в рамках проекту “Знайти своїх” показала першу зустріч української сім’ї, яка пережила окупацію в Маріуполі.

Від березня команда шукала 33-річного Яна Левіва з Маріуполя. З ним було втрачено зв’язок майже від перших днів окупації. Сюжет показали в ефірі національного телемарафону.

“На початку вторгнення ми благали його виїхати з Маріуполя, на що він нам відповідав, що в нього все добре, він має що їсти, пити та не буде евакуйовуватися. Одразу після розмови про евакуацію ми втратили зв’язок з ним та з моїм онуком”, розповідає мати чоловіка.

Декілька тижнів жінка не мала зв’язку зі своєю родиною. Наприкінці березня Левів таки зміг зателефонувати матері. Перша зустріч родини відбулася днями на вокзалі міста Чоп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Осадча вразила історією про важкопораненого українця, який опинився у російському полоні

“Він зателефонував мені і сказав, що всі живі. Бійці з Азовсталі дали йому зарядити телефон, і він зміг поговорити зі мною. Це був найщасливіший момент у моєму житті. Ми чекали на цю зустріч дуже довго. Я допускала те, що він міг бути поранений або у полоні, але благала Бога, щоб він був живий. Кожен день я думала, чи голодний він, чи є в нього питна вода”, розповідає мати.

Під час емоційної зустрічі чоловік розказав, в яких умовах він був під час окупації та як це вплинуло на його життя.

“Їсти взагалі не хотілося. В нас не було питної води, ми топили сніг з дахів будинків. Про комфорт у той момент ніхто не думав, адже головною метою було виживання”, каже.

Додає, що шлях до Чопа був складний.

“Спочатку виїхав до Бердянська, пройшли дуже багато блокпостів і потім кілька днів чекали на волонтерів, які допомогли нам їхати далі”, розповідає.

Левів каже, що Маріуполь це вже зовсім інше місто. Не таке, яким воно завжди було.

“Під час окупації я бачив як люди отримували травми під час обстрілів, бачив багато трупів просто посеред вулиць, адже лікарів у Маріуполі немає. Зараз я бажаю повністю змінити своє життя, адже зрозумів, що кожна людина повинна не боятися жити і робити все, чого вона бажає поки жива, бо “завтра” може не наступити”, каже він.

“Знайти своїх” це соціальний проєкт Катерини Осадчої та телеканалу “1+1”, який допомагає українцям знайти близьких, з якими втратили зв’язок через вторгнення РФ на територію України.

Для того, щоб подати заявку на пошук людини, потрібно написати у чат-бот @UKRescueBot, який можна знайти у “Закріплених повідомленнях” на телеграм-каналі “Пошук зниклих” за посиланням.