“Суд грає на боці ворога, але потрібен Офісу президента” – чому другий рік не можуть ліквідувати ОАСК

Сьогодні минають 15 місяців, як у Верховній Раді лежить законопроєкт щодо ліквідації Окружного адмінсуду Києва. Його 13 квітня 2021 року президент Володимир Зеленський подав як “невідкладний”. З того часу документ жодного разу не винесли на голосування. ОАСК намагався у день повномасштабного вторгнення РФ повернути в крісло президента Віктора Януковича.

Gazeta.ua згадала, якими ще скандали запам’ятався цей суд та чому його досі не ліквідували.

Скандали навколо ОАСК

Очолює столичний Окружний адмінсуд Павло Вовк. Його підозрюють у зловживанні впливом, створенні злочинної організації, метою якої було захоплення влади та ухвалення замовних рішень в інтересах політичних еліт та бізнес кіл. За це орган прозвали “вовчим судом”.
Два роки тому журналісти презентували двосерійний фільм-розслідування “Нарадча кімната” про зв’язки Павла Вовка з тодішніми чиновниками і топ-посадовцями міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, керівником Офісу президента Андрієм Богданом, заступником генпрокурора Романом Говдою. Розслідування створене на основі плівок НАБУ, які отримали у розпорядження журналісти.
У червні 2021 Печерський районний суд міста Києва зобов’язав Офіс генпрокурора закрити кримінальне провадження про плівки з кабінету Вовка

ОАСК розглядає справи, де позивач чи відповідач є суб’єктом владних повноважень національного рівня. Це може бути будь-який орган: Антимонопольний комітет, Національний банк, міністерства і центральні органи виконавчої влади, повноваження яких поширюються на всю Україну.

Цей суд відкрив провадження у справі, де експрезидент-втікач Віктор Янукович оскаржує позбавлення його повноважень у 2014 році. За законом, строк оскарження становить півроку. Однак ОАСК відкрив справу після восьми років.

Суддя ОАСК Сергій Каракашьян 2019 року заборонив в.о. міністра охорони здоров’я України Уляні Супрун вчиняти будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень. Це заблокувало роботу міністерства. Під загрозою опинилася доставка великої партії життєво необхідних ліків. Верховний Суд визнав рішення незаконним і скасував його.

ОАСК скасував порядок роботи конкурсної комісії з обрання голови Спеціальної антикорупційної прокуратури

Рішенням від 20 грудня ОАСК скасував порядок роботи конкурсної комісії з обрання голови Спеціальної антикорупційної прокуратури. На зустрічі з президентом США Джо Байденом 1 вересня Зеленський підписав обіцянку швидкого обрання антикорупційного прокурора. Ім’я очільника САП досі не затверджене.

Проросійські рішення

Частина рішень ОАСК має проросійський характер. Суддя ОАСК Віктор Данилишин першим заборонив встановлювати намети і малі архітектурні форми на Майдані Незалежності, Хрещатику та Європейській площі з 22 листопада 2013 року по 7 січня 2014-го. Після встановлення наметів, поліція почала відкривати перші кримінальні справи та заарештовувати активістів. 30 листопада 2013 року о 23:55 суддя ОАСК Богдан Санін заборонив будь-яким особам мирно збиратися на Майдані Незалежності, Хрещатику та всіх центральних вулицях Києва з 1 грудня 2013-го по 7 січня 2014-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Наша мета у війні, щоб рубль впав і ніколи не встав” економіст пояснив, коли стабілізується гривня

Відзначився цей суд і протидією реформам в армії. Зокрема, у липні 2019 року суддя ОАСК Альона Мазур за позовом ФОП учасниці продовольчих тендерів міністерства зупинила дію наказу Міноборони про перехід на харчування за новою системою.

Окружний адмінсуд столиці зобов’язав Міністерство освіти і науки переглянути опис подій Революції гідності в підручниках історії

21 січня 2020 року Окружний адмінсуд столиці зобов’язав Міністерство освіти і науки переглянути опис подій Революції гідності в підручниках історії. Суд задовольнив позов Андрія Портнова, скандального заступника голови адміністрації президента часів Януковича і творця залежної судової вертикалі.

28 січня 2021 року ОАСК скасував постанову Кабінету міністрів, що запровадила новий український правопис.

У лютому того ж року Окружний адмінсуд скасував рішення Київської міської ради про перейменування ряду декомунізованих київських вулиць. Зокрема, виступив проти перейменування проспекту Степана Бандери. Апеляційного суду згодом вирішив залишити проспекту нове ім’я.

Верховна Рада не ліквідувала ОАСК

Зеленський вніс невідкладний законопроєкт про ліквідацію суду ще 13 квітня 2021 року як реакцію на петицію, що набрала 25 тис. підписів. Президент вніс до парламенту й інший законопроєкт про скорочення повноважень ОАСК і передачу їхньої частини Верховному суду. Обидва проєкти включено до порядку денного сесії. Однак розгляду по суті у профільному комітеті так і не було.

Зеленський заявляв, що голосування у ситуації з цим судом нібито розділило б парламент та унеможливило ухвалення законів про судову реформу. Про це говорив і спікер Руслан Стефанчук.

Михайло Жернаков, голова правління фундації DEJURE:

“Питання, чому не голосують потрібно адресувати в Офіс президента. Зокрема, заступнику голови ОП Андрію Смирнову. Він багато казав, що суд не треба ліквідовувати, а потрібно реформувати. Це йде у розріз із позицією президента, який вніс законопроєкт про ліквідацію і позначив як невідкладний. Це абсурд. Такі люди як Смирнов і Татаров (Олег Татаров заступник голови Офіса президента Андрія Єрмака, був адвокатом ексзаступника голови Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова. Під час Революції гідності курирував затримання та просування кримінальних справ проти майданівців. Заявляв, що мітингувальники в центрі Києва загинули від поранень у потилицю. Стріляли в них нібито не поліцейські, а люди поряд. Gazeta.ua), які в Офісі президента займаються судовою реформою, прямо пов’язані з Портновим, з адвокатами депутатів Партії регіонів. Ці люди поширюють російські наративи і виступають проти реформ. Не дивно, що вони пов’язаний із Росією суд, захищають.

Якщо Зеленський хотів би, щоб його розглянути, де були б всі голови фракцій, які це допустили?

Уявити інший невідкладний президентський законопроєкт, до розгляду якого не підходять 15 місяців, неможливо. Якщо Зеленський хотів би, щоб його розглянути, де були б всі голови фракцій, які це допустили?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські військові тікають зі своїх баз: куди ЗСУ завдають точних ударів

ОАСК це контрольований суд, який робитиме все, що йому скажуть. Він, зокрема, ухвалив рішення про скасування конкурсу на керівника САП. Політична влада вручну управляє цим конкурсом. Через Окружний адмінсуд можна підтримати або скасувати будь-які рішення. А з іншого боку, саме через ОАСК росіяни планували повернути Януковича у крісло президента. Існування цього суду створює безпеку в існуванні держави. ОАСК систематично ухвалює антиукраїнські рішення. Але він може приймати і ті рішення, які потрібні влади. Тому в Офісі президента хочуть його залишити, попри те, що він грає на боці ворога.

Нам доводиться відповідати перед Заходом

Міжнародні партнери України теж не сліпі. Вони слідкують за цією ситуацією. І це впливає на підтримку України. Нам доводиться відповідати перед Заходом. І цим можуть маніпулювати політики, які не хочуть допомагати Україні. А наша країна дає підстави сама роздмухувати такі ситуації на міжнародному рівні. Набагато складніше адвокатувати зброю і допомогу. Адже будь-хто може прийти і сказати: “Україна не виконує свої ж зобов’язання”. Чим більше наша країна показує, що нам цікаво збереження старих та корумпованих інституцій, тим складніше буде знаходити аргументи справжнім симпатикам України”.