Європа має отримати довготривале щеплення проти РФ – Науседа

Президент Литви Гітанас Науседа закликав країни Заходу розірвати всі економічні зв’язки з Російською Федерацією.

Світ повинен “отримати довготривале щеплення” проти Росії, заявив він в інтерв’ю LRT. Інші країни, зокрема Німеччина, не повинні піддаватися на погрози Кремля, а мають наслідувати приклад Литви.

“Ми багато зробили, щоб Литва стала стійкою до енергетичного та економічного шантажу Росії. Коли я дивлюся на деякі інші країни Західної Європи, я бачу великий шлях, який ми пройшли”, сказав литовський президент.

Науседа наголосив, що Литва відзначилася тим, що оголосила себе повністю незалежною від російських енергоносіїв.

“Можна чітко побачити, що політика, яка не мала жодних ілюзій щодо РФ, спрацювала набагато краще, ніж так звана realpolitik, яка тепер є головним болем деяких західних держав. Я розумію їхнє становище, але це ще раз підтверджує, що Литва пішла правильним шляхом. Чим швидше інші західноєвропейські країни стануть на цей шлях, тим краще буде усім”, додав політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литва закупила для України “вбивців орків”

Німеччині, щоб повністю відгородитися від РФ, потрібен час, вважає президент Литви.

“Вкрай небезпечно керуватися ілюзіями про те, що Росія нібито змінилася чи пішла на певні поступки. Генераційні потужності альтернативних джерел енергії, а також швидке будівництво терміналів зрідженого газу дозволили залежним від російського газу країнам значною мірою знизити напругу і пережити найскладніший період. Я сказав би Німеччині потрібен рік-півтора, чтоб стати витривалішою. Сподіваюся, країна надовго отримає щеплення від Росії”, резюмував Науседа.

Литва, обмеживши транзит товарів до російського Калінінграду, свідомо пішла на ескалацію. Так сталося, бо російського диктатора Володимира Путіна ніхто більше не боїться, вважає політолог і публіцист Андрій Піонтковський.

Литва ще у лютому закрила свій повітряний простір для польотів із Росії до Калінінграда через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

З 18 червня Литва частково заблокувала доступ Російської Федерації до Калінінградської області, зокрема забороною залізничного транзиту низки товарів через санкції ЄС.

Калінінград є західним форпостом Росії, затиснутим між країнами-членами НАТО. Литва – найкоротший шлях ыз материкової частини Росії в її Калінінградський ексклав. Він розташований між Литвою та Польщею на східному узбережжі Балтійського моря. Керывник комісії Ради Федерації із захисту держсуверенітету РФ Андрій Климов звинуватив у транспортній блокаді Калінінграда НАТО. Він заявив, що під ударом тепер перебуває весь військово-політичний блок.

Також за словами Климова, “нахабна витівка Вільнюса скасовує для Кремля членство Литви в ЄС”.

Російська Федерація допускає воєнне зіткнення з Литвою через санкції щодо Калінінграду. У Москві заявили, що таким чином хочуть забезпечити “цілісність своєї території”.