У МОЗ підрахували, як подорожчали ліки з початку війни

Із кінця лютого ціни на ліки в українських аптеках в середньому зросли на 12%. Це небагато у порівнянні з інфляцією, викликаною війною.

Таку цифру назвав в ефірі телемарафону єдиних новин міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

«З першого дня війни ми перейшли на щотижневий режим аналізу цін на ліки, і те що ми фіксуємо зараз, за останній тиждень, порівняно з 1 лютого 2022 року, зростання цін фіксується на рівні 12%. Водночас, коли інфляція у нас – на 14%. Тому по факту ми не бачимо спекулятивного підйому цін на лікарські засоби. Ми бачимо певне здорожчання лікарських засобів по різних номенклатурах по різному, але вітчизняні виробники підняли якнайменше ціни на лікарські засоби. Деякі препарати навіть здешевшали», – сказав Ляшко.

Він додав, що Міністерство охорони здоров’я відслідковує ціноутворення на лікарські засоби, і якщо в якомусь аптечному закладі фіксується зростання цін на певні номенклатурні групи, можна поскаржитись на гарячу лінію. Тоді Держлікслужба може провести оперативну перевірку.

Також МОЗ повідомив, коли антибіотики почнуть відпускати за рецептами.

Раніше МОЗ підготувало наказ, яким зобов’яже аптеки зберігати паперові форми рецептів упродовж року.

Всесвітня організація охорони здоров’я застерегла від надмірного використання антибіотиків під час пандемії коронавірусу.