Закрита соціологія показала, скільки росіян хочуть припинення війни

Проведена на замовлення Кремля закрита соціологія демонструє, що близько третини росіян виступають за негайне припинення війни в Україні.

Про це повідомляє видання Meduza, що посилається на отримані дані закритого опитування ВЦИОМ, організованого Кремлем наприкінці червня.

Респондентів запитували: «Одні кажуть, що бойові дії в Україні слід зупинити якнайшвидше. Інші вважають, що бойові дії зараз не слід зупиняти. Яка точка зору вам ближча – перша чи друга?». Кількість опитаних респондентів виданню невідома.

З документів випливає, що 30% людей, які відповіли на це запитання, вважають, що «бойові дії в Україні» слід «зупинити якнайшвидше». Ще 13% було важко відповісти; 57% опитаних вважають, що війну треба продовжувати.

Зазначається, що в російському опитуванні війна досі не називається війною. Результати опитування також свідчать, що молодше покоління набагато сильніше виступає проти продовження боїв, ніж старше.

«За результатами цього ж опитування, у віковій групі 18–24 роки за припинення війни виступають 56%, а за продовження – лише 19%. Серед росіян 25–34 років закінчення війни підтримують 43%, продовження бойових дій – 41%. Загалом, чим старші респонденти, тим більше вони підтримують війну. Наприклад, серед респондентів віком від 60 років, за продовження вторгнення висловилися 72% опитаних», – повідомляє Meduza.

Нагадаємо, за результатами соцопитуання компанії Info Sapiens, абсолютна більшість респондентів вважають «простих росіян» винними у вторгненні в Україну. Наприкінці березня так вважали 79% респондентів.

За даними опитування дослідницької компанії Gradus Research, понад третини українців переконані, що залишати свою країну під час війни – неправильно і неприйнятно.

Близько 79% українців цілковито вірять у перемогу України у війні з росією, та відводять на неї від кількох тижнів до місяців.

В середньому, у 27 країнах світу 82% респондентів вважають, що війна в Україні становить великий або значний ризик для світу в цілому. 61% вважають, що вона відноситься до їхньої країни.