До українських портів прибули вісім іноземних суден

Вісім іноземних суден прибули до портів України, щоб експортувати агропродукцію.

“За зверненням Мінінфраструктури Військово-Морські сили ЗСУ долучились до організації забезпечення перевезень цивільними суднами агропродукції через гирло Бистре суднового ходу річки Дунай-Чорне море. Перші вісім іноземних суден вже прибули до портів України”, – повідомляє у Фейсбуці пресслужба ВМС ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завдяки звільненню Зміїного Україна експортуватиме зерно

Це стало можливим завдяки звільненню від російських загарбників острова Зміїний, який “дозволяє контролювати надводну та частково повітряну обстановку на півдні України, чим користувалися загарбники, блокуючи рух цивільних суден у південній частині нашої країни”.

Раніше через блокаду цивільного судноплавства компаніям з морського транспортування довелося використовувати канал Суліна, що призвело до скупчення великої кількості суден і значного перевантаження каналу.

Через російську агресію та блокаду в Чорному морі в українських портах були заблоковані мільйони тон українського зерна, значна частина якого призначалася для боротьби зі світовою кризою.

Більшість портів нашої країни все ще залишаються закритими, оскільки війська РФ продовжують завдавати ударів по об’єктах критичної інфраструктури та цивільних суднах у Чорному морі. Так, нещодавно ворог завдав ракетного удару по “Millennial Spirit” під прапором Молдови, після чого судно затонуло.

Підрозділи спецпризначення виконали завдання по зачистці острова Зміїний. Знищили майже 30 одиниць ворожої техніки. На острові замайорів прапор України. Тепер гирло Бистре доступне для входу та виходу суден, що перевозять агропродукцію.

Російські окупанти четвертий місяць блокують український експорт. 22 млн т зернових лежать у сховищах, Україна не може відправити їх на світовий ринок.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував допомогти з розмінуванням морського узбережжя біля Одеси та супроводжувати українські судна із зерном.

Україна є великою житницею для країн Близького Сходу та Північної Африки, які залежать від імпорту. Блокування портів Росією призведе до глобальної кризи голоду.