Антибіотики продаватимуть по-новому: що необхідно знати

Із серпня 2022-го року в Україні в Україні антибіотики продаватимуть за електронними рецептами.

Це перший етап у впровадженні е-рецепта на всі рецептурні препарати, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

“Регулювання відпуску антибіотиків шляхом запровадження електронного рецепта одне з рішень, яке дозволить відстежувати дані про призначення та обсяги використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності, внаслідок якої все більше і більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів”, йдеться у повідомленні.

Під час перехідного періоду нововведення працюватиме у медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоровʼя. Якщо лікарня не підключена до ЕСОЗ, лікар випише паперовий рецепт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через війну українці “постаріли” вже на 10-15 років – МОЗ

Електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря.

Для отримання е-рецепта потрібно зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я. Кожен пацієнт може це зробити, уклавши декларацію із сімейним лікарем або зареєструвавшись у системі на прийомі в будь-якого іншого медика.

На перехідному етапі ліки за рецептом можна придбати у будь-якій аптеці. Фармацевту треба буде показати інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення. Пацієнт самостійно обиратиме торгову назву препарату, що містить призначену діючу речовину.

Перехідний період видачі е-рецептів на антибіотики триватиме до кінця року. Після цього в Україні планують повноцінно запустять електронні рецепти на антибіотики. Цей процес триватиме залежно від ситуації в країні.

Розпочинається інфраструктурний етап медичної реформи в Україні.

Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроєкт, який запускає новий етап реформи.

Лікарняну мережу області об’єднають в один госпітальний округ. Його поділять на госпітальні кластери. При цьому врахують межі адміністративно-територіальних одиниць, географічні особливості та стан автомобільних доріг, поточні та прогнозовані демографічні характеристики, структуру захворюваності та смертності. Врахують оптимальні клінічні маршрути пацієнтів для своєчасного доступу до допомоги та навантаження на медичних працівників і фахівців з реабілітації.