Попри погрози РФ: Литва розширила обмеження на транзит до Калінінграда

У Литві вже заборонили ввозити цемент, спирт і низку інших товарів російського походження на територію Євросоюзу. Це пов’язано з поступовим запровадженням четвертого пакету санкцій.

Заборона набула чинності 10 липня, пише Delfi.

Обмеження торкнеться і транзиту товарів до Калінінграда. Хоча раніше вважалося, що в новому роз’ясненні щодо застосування санкції від Європейської комісії можуть бути винятки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвідка РФ “вкрай зацікавлена” у вербуванні чиновників Латвії

Представники міністерства закордонних справ Литви наголосили, що наземний транзит між Калінінградською областю й іншими частинами Російської Федерації не зупинено й не заблоковано.

“Транзит пасажирів та вантажів, які не підпали під санкції ЄС, триває. Литва не запроваджувала жодних односторонніх, індивідуальних чи додаткових обмежень на цей транзит”, зазначили у відомстві.

З 18 червня Литва частково заблокувала доступ Російської Федерації до Калінінградської області, зокрема забороною залізничного транзиту низки товарів через санкції ЄС.

Калінінград є західним форпостом Росії, затиснутим між країнами-членами НАТО. Литва найкоротший шлях із материкової частини Росії в її Калінінградський ексклав. Він розташований між Литвою та Польщею на східному узбережжі Балтійського моря. Керівник комісії Ради Федерації із захисту держсуверенітету РФ Андрій Климов звинуватив у транспортній блокаді Калінінграда НАТО. Він заявив, що під ударом тепер перебуває весь військово-політичний блок.

Також за словами Климова, “нахабна витівка Вільнюса скасовує для Кремля членство Литви в ЄС”.

Російська Федерація допускає воєнне зіткнення з Литвою через санкції щодо Калінінграда. У Москві заявили, що таким чином хочуть забезпечити “цілісність своєї території”.