“Слугу”-зрадника відкликали, колишнього “регіонала” позбавили мандата: підсумки роботи Верховної Ради

Минулого тижня за два дні Верховна Рада розглянула 40 питань.

Про 16-те і 17-те засідання парламенту від початку повномасштабної російської агресії пише “Чесно”.

9 липня у сесійній залі вперше перед народними депутатами виступив голова Сенату Франції Жерар Ларше, який приїхав із делегацією французьких сенаторів.

Особливо нардепи стоячи та оплесками вітали сенаторку Надію Сологуб, яка була у складі французької делегації та очолює групу дружби ФранціяУкраїна у Сенаті.

“Спільна королева Анна Ярославна”

Промова очільника парламенту Франції була яскрава та емоційна. Українські депутати понад 10 разів переривали виступ Ларше оплесками.

Він цитував французького письменника Боссюе, генерала де Голля і президента Франції Раймона Пуанкаре.

А згадуючи одного із батьків-засновників Європейського Союзу Роберта Шумана, який казав про “душу та гуманістичний ідеал Європи”, Ларше наголосив, що вони сьогодні втілені українським народом.

“Я сьогодні хотів би від імені Сенату Французької Республіки скласти шану з боку багатовікової європейської нації, яка має з вами спільну королеву Анну Ярославну. Шану всій Україні спадкоємиці такої давньої історії у самому серці європейського континенту. Україна спадкоємиця такої давньої історії, а також її долі, яка віднині є європейською.

Хочу скласти шану вашим Збройним силам і вашому народу за його хоробрість і чисельні жертви, принесені у боях як на фронті, так і в тилу, у полях, цехах, на підприємствах і в установах”, звернувся Ларше.

Колишній “регіонал” без мандата

8 липня нардепи розглянули 28 питань, з яких п’ять провалили.

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №7414, який тимчасово забороняє банкам, небанківським установам і колекторам стягувати з військових прострочені борги.

Також законопроєкт стосуються військовослужбовців, які отримали інвалідність внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням військової служби і членів їхніх сімей; військовозобов’язаних і резервістів, призваних на навчальні та спецзбори; членів добровольчих формувань територіальних громад під час участі у підготовці формувань та виконання завдань територіальної оборони України.

Депутати також ухвалили законопроєкт №7367 про додаткові гарантії захисту журналістів, які працюють в зоні бойових дій.

Запроваджується обов’язкове страхування життя і здоров’я журналістів та інших працівників ЗМІ (оператори, водії) на період роботи в районах ведення бойових дій або на окупованих територіях.

Відтепер працівники ЗМІ у зоні бойових дій мають бути обов’язково забезпечені бронежилетами, шоломами і медичними аптечками. До цього роботодавці зобов’язані були забезпечувати журналістів лише документами, знаковими, сигнальними та іншими засобами позначення представника преси.

Ще одним знаковим голосуванням стало дострокове припинення повноважень позафракційного нардепа і проросійського мільйонера Вадима Новинського.

Голосування відбулося без виступу депутата і без обговорення, нардепи 295 голосами “за” підтримали це рішення.

Наразі у Верховній Раді 420 народних депутатів.

До початку широкомасштабної російської агресії у парламенті було 423 нардепи. Двох нардепів Іллю Киву і Новинського позбавили мандата, а Дмитра Лубінця призначили уповноваженим із прав людини.

Якщо Кива був обраний за партійним списком ОПЗЖ і замість нього до парламенту мав би зайти наступний кандидат (але партія ОПЗЖ заборонена судом, тому це питання не вирішене), то Новинський і Лубінець є мажоритарниками із Донеччини (округ №57 і №60), чиї виборчі округи тимчасово окуповані.

Відтак провести довибори до Верхоної Ради наразі неможливо.

За словами керівництва Верховної Ради, довибори на цих округах пройдуть після завершення воєнного стану.

На засіданні у п’ятницю лише один законопроєкт отримав конституційну більшість 301 голос “за” голосування за запровадження можливості в додатку “Дія” кожного із батьків надавати згоду на тимчасовий виїзд за межі України дитини, яка не досягла 16 років, в супроводі другого з батьків.

Поправковий спам

У парламенті знову повертаються до практики поправкового спаму.

За інформацією депутата від “Голос” Ярослава Железняка до законопроєктів №7428 та №7427 про мораторій на підвищення тарифів на тепло і залучення $5 млрд від міжнародних партнерів на покриття різниці ціни газу, нардепи вже внесли 2902 правки.

Це другий випадок поправкового спаму від нардепів за час дії воєнного стану, яким вони намагаються заблокувати розгляд певних ініціатив у сесійній залі.

На початку травня, попри слова президента Володимира Зеленського з трибуни парламенту про те, що “немає часу на спам”, засідання Верховної Ради тоді закінчилось на поправковому спамі.

До законопроєкту про особливості роботи місцевого самоврядування під час війни (№ 7269) нардепи подали близько 500 правок, парламент встиг розглянули понад сотню і на цьому закінчив засідання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Королевської до Рабіновича: показали прогульників у Верховній Раді під час війни

За час роботи парламенту в умовах воєнного стану 57% законів ухвалили конституційною більшістю у 300 і більше голосів “за”.

А на засіданнях 15 і 24 березня конституційною більшістю нардепи ухвалили 95% та 91% порядку денного.

Проте вже у квітні показник ухвалення рішень конституційною більшістю частково зменшився і пішов на спад далі у травні. А на кількох останніх засіданнях червня і початку липня взагалі не було законопроєктів, які б отримали 300 і більше голосів “за”.

Розподілили 81 млрд

У суботу Верховна Рада розглянула 11 законопроєктів, шість законів ухвалили в цілому.

Одним із ключових голосувань стало збільшення видатків держбюджету на майже 80,9 млрд грн.

Видатки спрямували на соціальну допомогу (5,7 млрд), субсидії на житлово-комунальні послуги (3,3 млрд), виплати внутрішньо переміщеним особам (32,3 млрд), виплату пенсій (32,3 млрд), фінансування програми підтримки фермерів і сільгоспвиробників (1,5 млрд), фінансування Фонду розвитку підприємництва (4 млрд), надання доступних кредитів “5-7-9%” (4 млрд), субвенції місцевим бюджетам на відновлення критичної інфраструктури (1,6 млрд).

Депутати внесли зміни до Кримінального і Кримінально процесуального кодексів щодо врегулювання процедури обміну осіб як військовополонених.

Також ухвалили постанову про відкликання нардепа-колаборанта Олексія Ковальова, який був обраний від “Слуги народу” на Херсонщині, з посади члена Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Крім того, за словами спікера Руслана Стефанчука, у Верховній Раді створять Тимчасову слідчу комісію, яка перевірить факти і причини знаходження не в Україні нардепів, які виїхали після початку повномасштабної російської агресії.

Через прогули майже сотні депутатів засідань Верховної Ради бюджет України зекономив 5,12 млн грн.

З початку року держава витратила на компенсацію житла в столиці для нардепів майже 7,2 млн грн. Компенсацією за цей час скористався 141 депутат.