Google продавав дані українських користувачів росіянам

Компанія Google передавала російській рекламній компанії RuTarget дані українських користувачів.

Це ілюструє справжню кризу в роботі рекламних майданчиків, які втрачають контроль над потоком даних користувачів, передає “НВ”.

“Це одна з головних проблем інтернету. Він розв’язав руки технологічним компаніям, які встановили своє панування, поступово розширюючи вплив за межі онлайн-світу. Як наслідок, вони дедалі частіше ухиляються від контролю. Наприклад, у 2021 році, коли 6 сенаторів США попросили гендиректора Google надати список іноземних компаній, які отримали дані американських користувачів, компанія відмовилася це робити, зіславшись на договір про нерозголошення”, – сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сайти для псевдовиплат та “липова” робота детектив розкрив основні схеми шахрайства під час війни

“Більшості користувачів складно розумітися на технічних тонкощах того, як працює онлайн-реклама. Однак багато хто напевно буде здивований, що, натискаючи “Згоден” на черговій виникаючій плашці про куки, ви можете погодитися передавати свої дані компанії, що перебуває під санкціями”, – наголошується у повідомленні.

Попри існування у світі декількох пошукових систем Bing, Yandex, Baidu, ринкова доля пошуку від Google останні десять років коливається в межах 85-90%. Пошук від Bing компанії Microsoft наразі не зміг завоювати долю ринку більшу за 6-8%. А панування Yandex на російськомовному ринку та Baidu в Китаї робить їх швидше локальними проєктами і не дозволяє назвати глобальними пошуковими системами.