“Наша мета у війні, щоб рубль впав і ніколи не встав” – економіст пояснив, коли стабілізується гривня

Гривня знецінюється через війну. На курс також впливає те, що багато іноземної валюти раніше приносив експорт аграрної продукції, з яким тепер проблеми. Неофіційний курс євро і долара дорожчає, тому що на них є попит у громадян. Ця ситуація зміниться тільки після перемоги України у війні з Росією. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Зиновій Свереда.

“До 2022 року багато іноземної валюти приносив експорт аграрної продукції. Сьогодні це неможливо через блокування портів. Війна показала, що потрібно максимально змінювати аграрний сектор: додану вартість потрібно створювати в Україні, а не лише експортувати сировину”, каже Свереда.

Курс євро і долара, крім офіційного курсу держави дорожчає, тому що громадяни хочуть купити іноземну валюту, додає економіст.

“Тому що вона є більшою надійною для купівельної спроможності і гарантії. Бо, наприклад, ціна яблук може бути 20 гривень за кілограм вчора, а сьогодні 25. Але ми продовжуватимемо мати однакову оплату за працю. Тому, ми “збідніли” на 5 гривень. А якщо людина купила валюту, то часто не втратила купівельної спроможності самих грошей”, пояснює Свереда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи загрожує Україні голод через війну: експерт пояснив, що очікує українців

Часто через зміну курсу, держава “краде” реальну цінність грошей, щоб використовувати їх у своїх цілях, уточнює економіст.

“Ми ж “довіряємо” державі, бо іншого виходу немає. Тому виникає питання незалежності фінансових установ та професійності її керівництва. Хоча тотальної незалежності як такої немає, бо все в суспільстві взаємопов’язане. Грошова система сильно залежить від того, чи уміє суспільство надавати право влади дійсно інтелектуальним людям, а не популістам чи пройдисвітам, які використовуватимуть державні кошти для власного збагачення. І від систем суспільного контролю. Рівень курсу грошей різних держав це часто рівень демократії, а не просто економіки”, говорить Свереда.

Війна це завжди витрати для країни, наголошує економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укрзалізниця підвищила тарифи на вантажі. За це заплатять українці експерт

“Тому грошова одиниця завжди знецінюється. Але, як тільки ми отримаємо перемогу та розпочнемо реконструкцію держави спільно з міжнародними партнерами, то побачимо зміцнення української грошової одиниці. Поки що курс коливається вниз. Все залежатиме від фронту: якщо будемо перемагати, то і курс гривні буде кращий щодо долара, а курс рубля буде знецінений”, говорить Свереда.

Вихід щодо стабільності це перемога та розвиток демократії та економічної свободи в Україні, вважає економіст.

“Це довгий процес, але ми впевнено йдемо ним, часто всупереч, а не завдяки. Україна переможе. Наша фінансова мета у війні, щоб рубль впав і ніколи не встав. Щоб російська економіка була неспроможна діяти і привела до внутрішніх бунтів та протестів між громадянами”, розповідає Свереда.

Національний банк України на 8 липня встановив курс долара на рівні 29,25 грн. Він не змінювався з 24 лютого. Водночас євро подешевшав менш ніж на 1 коп., повідомляє сайт НБУ. Коштує 29,81 грн. В обмінниках долар продають за 36,12 грн. Купують за 35,92 грн. За євро пропонують 36,73 грн. Продають за 37,01 грн.