Пускова від Javelin і автомати зразка 1928 року – у Києві показують виставку про ленд-ліз

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні днями відкрили нову виставку “Ленд-ліз. Перезавантаження”.

Експозиція розповідає про співпрацю країн антигітлерівської коаліції в роки Другої світової війни та держав світу під час російсько-української війни. Про особливості експонатів та створення виставки розповів куратор проєкту Андрій Солонець у коментарі Gazeta.ua.

Ленд-ліз політика, згідно з якою Сполучені Штати Америки постачають своїм союзникам боєприпаси, техніку, продовольство, стратегічну сировину, включаючи нафтопродукти та матеріальні засоби. Закон про ленд-ліз був прийнятий двічі за всю історію. І в обох випадках стосувався України.

Виставка “Ленд-ліз. Перезавантаження” налічує 98 експонатів. Серед них ті, що розказують про часи Другої світової, і ті, які розповідають про війну, що почалася у 2014.

Експозиція складається з двох частин. Перша присвячена подіям ленд-лізу в часи Другої світової війни. Розповідає про допомогу в період з 1941 по 1945 рік.

Друга частина – присвячена подіям сучасної війни. Тобто ленд-лізу, який був підписаний президентом США 9 травня.

Можна побачити, наприклад, зброю, що отримала Україна від США з початку повномасштабного вторгнення.

“В експозиції є пускова від Javelin. Минулого тижня з нього бійці 93 бригади на Харківському напрямку спалили російський танк”, розповів Солонець.

І додав, що показують не тільки сучасну зброю.

“Є і автомати зразка 1928 року. Понад 100 тисяч них у роки Другої світової були надані США за ленд-лізом”, зазначив Андрій Солонець.

Крім того, представлені речі українських військових, які вони отримали завдяки ленд-лізу.

“Є і ремінь американський військовий, який отримали ще в часи Другої світової війни. Потім вони багато десятків років пролежали на складах поблизу Бахмута. А у 2014 році українські військові їх використовувати. Виглядають майже, як нові”, розповів куратор виставки.

В експозиції також багато фото війни. Вони як і з фондів музею, так і від партнерів. Зокрема, фото надала бібліотека Конгресу США і Національне управління архівів та документації Сполучених Штатів Америки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Андріївському узвозі відкрили незвичну виставку показують роботи із залишків зброї

Створювали виставку місяць. На відкриття завітали американські та австралійські військові, які воюють зараз за Україну.

Виставку можна відвідати з вівторка по неділю від 10:00 до 19:00 за адресою вул. Лаврська, 27. Вхід: для дорослих 30 грн, для студентів та школярів 20 грн.

9 травня 2022 року президент США Джозеф Байден підписав Закон про ленд-ліз для оборони демократії України. Цей юридичний акт став потужним сигналом світовому співтовариству про те, що уряд США вірить в Україну, у її Збройні сили, а вторгнення Росії вважає головною загрозою світовому порядку, який склався після Другої світової війни.