На Шрі-Ланці протестувальники підпалили будинок прем’єра

У столиці Шрі-Ланки Коломбо протестувальники оточили та підпалили будинок прем’єр-міністра країни Раніла Вікрамасінгхе.

Наразі невідомо, де перебував сам прем’єр під час штурму. Про це пише ВВС.

“Протестувальники увірвалися до приватного будинку прем’єр-міністра та підпалили його”, про це повідомив співробітник офісу прем’єра.

Це сталося за кілька годин після того, як тисячі протестувальників зайшли до офіційної резиденції президента Готабая Раджапакса.

Крім того, жителі Шрі-Ланки відкрили величезний гараж, у якому президент розмістив десятки своїх автомобілів, серед яких люксовий Range Rover і кілька Мерседесів представницького класу. Колекція машин особливо вражає на тлі потужної економічної кризи в країні, яка позначилась на критичному дефіциті палива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час протестів в Узбекистані постраждали тисячі людей

Деяким учасникам протестів вдалося полежати на величезному президентському ліжку, оцінити м’якість диванів та обшукати ящики у спальні Готабая Раджапаска. Багато громадян зробили пам’ятні селфі, а також побували в офісі президента, розташованому в будівлі по сусідству. Десятки людей використали можливість освіжитися і залізли в басейн на території резиденції.

Прем’єр-міністр Раніл Вікрамасінгхе погодився піти у відставку та сформувати повнопартійний уряд. Водночас президент Готабая Раджапакса втік з країни, однак пізніше заявив, що 13 липня також подасть у відставку.

Економічна криза Шрі-Ланки майже спустошила валютні резерви країни. Водночас держава направляла двох міністрів до Росії з метою переговорів про дешеве пальне.

Криза почалася на Шрі-Ланці через коронавірус: скоротився туризм, а це призвело до нестачі іноземної валюти і неможливості закупити паливо. Криза стала найважчою з моменту здобуття країною незалежності в 1948 році.

На тлі найгіршої економічної кризи у країні вибухнули протести. Поліція запровадила комендантську годину. 8 липня перед запланованим мітингом на вихідних проти студентів-протестувальників застосували сльозогінний газ і водомети.