Звільнення Херсона – генерал Марченко пояснив, коли це буде можливо

Звільнення Херсонської області залежить від поставок далекобійної та високоточної зброї від партнерів України. Російські окупаційні сили вже змогли окопатися на півдні, що значно ускладнить контрнаступ ЗСУ. Але і просуватися далі росіяни не можуть. Про це в інтерв’ю Gazeta.ua розповів генерал-майор Дмитро Марченко. Він керував обороною Миколаєва на початку широкомасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

“Є декілька факторів. Перший ми фактично втратили час і дали їм змогу заритися. Коли противник йде в наступ, то з ним воювати легше, ніж коли він стоїть в обороні. Тому що коли підрозділ в обороні, для того, щоб його пройти чи мати перевагу, потрібно, щоб у наступаючої сторони була перевага у три рази людей і техніки. У нас, на жаль, такої кількості зараз немає. А вони зариті. І зараз від безвиході починають бити по місту ракетами. Щоб хоч якось морально подавити наступальні дії, які зараз готують ЗСУ на півдні”, говорить Марченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Війна цього року не закінчиться” генерал-майор Дмитро Марченко

Звільнити Херсон можна буде, коли надійде необхідна техніка, наголошує генерал.

“Артилерія, яку нам пообіцяли. Тоді це буде швидко. Основна маса російських військових там заморені, деморалізовані, не хочуть воювати. Вони зрозуміли, що не якась спецоперація, а звичайна війна, де люди помирають, відриває руки та ноги. Де ми господарі своєї землі. Захищаємо її і в нас немає іншого вибору, крім як воювати. Ці фактори на них погано діють. У них з 200 людей на деяких ділянках йдуть 50-60. А інші відмовляються. У війні головне мотивація та бойовий дух. Без них війну краще не починати”, каже Марченко.

Російські окупанти продовжують тактику артилерійсько-мінометних обстрілів та атаки системами залпового вогню, крилатими ракетами по позиціях українських захисників і населених пунктах на півдні України.

У тимчасово захопленому Херсоні росіяни спалюють тіла, щоб приховати втрати.