Китай хоче абстрагуватися від Росії – експерт

Лідер Китаю Сі Цзіньпін відмовився приїхати в Росію на запрошення президента Володимира Путіна.

У Кремлі заявили, що це через коронавірус. Насправді Китай хоче абстрагуватися від РФ, каже військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко, передає УНІАН.

Путін і Сі Цзіньпін зустрічалися в Пекіні 4 лютого, напередодні повномасштабного вторгнення в Україну. Президент РФ називав Китай братнім народом і вірним другом. Але в КНР уникають називати в будь-яких офіційних документах Росію союзником, хоч і підкреслюють партнерство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія заробила $24 млрд на торгівлі з Індією та Китаєм

“Китай ніколи не був дружнім до Росії. Китай це країна, яка використовує РФ як сировинну базу вже десятиліттями”, говорить Коваленко.

Сі Цзіньпін розуміє, що Росія може потягнути за собою КНР в прірву. Він не надає підтримку Москві і закликає розв’язувати проблеми дипломатичним шляхом. КНР підтримує територіальну цілісність України.

“У Китаї прекрасно розуміють, що будь-які дії, які можуть дестабілізувати його політичну, економічну, соціально-суспільну обстановку в країні, вони неприпустимі. А підтримка РФ це саме такі дії. Тому такої підтримки у військовому плані Китаєм не буде здійснюватися на адресу Російської Федерації”, каже він.

Китай не ризикує порушувати санкції, починає розривати стосунки з російськими компаніями.

“Ми зараз бачимо, як Китай починає вибудовувати економічну стіну з російськими компаніями, які, знову-таки, перебувають під санкціями. Також низка китайських компаній вийшли з РФ після введення проти неї масштабних санкцій і продовжують виходити”, підсумував Коваленко.

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен проведе відверту розмову про війну в Україні зі своїм китайським колегою під час саміту G20 в Індонезії, присвяченому наслідкам повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

Китай підтримує Росію в повномасштабному вторгненні в Україну. Підтримка зберігається, попри заяви Пекіна про намір зберігати нейтралітет у цій ситуації.

Водночас китайський міністр оборони Вей Фенхе заявляв, що Пекін не допомагав Росії зброєю у війні проти України. За словами міністра, китайсько-російські відносини є “партнерством, а не союзом” і вони не спрямовані проти будь-якої третьої країни.