Реставрація Андріївської церкви стала однією з найкращих в Європі – як ремонтували памʼятку Києва

Андріївська церква, що в Києві, днями отримала премію Європейського Союзу European Heritage Awards / Europa Nostra Awards. Проєкт реставрації історичної памʼятки переміг у категорії “Охорона культурної спадщини та її адаптивне повторне використання”.

Ремонтувати Андріївську церкву почали ще 2008 року. Як проходила реставрація та який стан будівлі зараз розповіли Gazeta.ua у пресслужбі Національного заповідника “Софія Київська”, у структуру якого входить памʼятка.

Премія Європейського Союзу

Премія Європейського Союзу у галузі культурної спадщини започаткована Єврокомісією 2002 року і фінансується програмою ЄС “Креативна Європа”. Це найбільша європейська нагорода у сфері культурної спадщини, у форматі якої визначається 30 найкращих проєктів з усієї Європи. Нагороджують проєкти з дослідження, збереження памʼяток, залучення громадян та інші.

“Національний заповідник “Софія Київська” взяв участь у премії 2022 року. Перемогу отримали з проєктом “Протиаварійні та ремонтно-реставраційні роботи по Андріївській церкві” у номінації “Збереження та адаптивне повторне використання”, розповіли у заповіднику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві працює заповідник “Софія Київська”: які унікальні об’єкти включає, що можна подивитися

Церемонія вручення нагород європейської культурної спадщини відбудеться 26 вересня у Празі у нещодавно відреставрованій Державній опері.

Переможцям віддатадуть 30 нагород. П’ять з них головні призи в розмірі 10 тис.

Реставрація Андріївської церкви

Андріївську церкву на Подолі почали реставрувати з 2008 року. Робили ремонт у три етапи.

Спочатку укріплювали пагорб під будівлею і стилобат (двоповерхова споруда, на якій стоїть церква Gazeta.ua). Вони постійно потерпали від осувних процесів. Ці роботи тривали шість років.

Під час другого етапу, впродовж 2015-2017 років, відновлювали екстер’єр церкви. Тоді ж вперше в історії храму відреставрували чавунні сходи середини XIX століття і відкрили для відвідувачів оглядовий майданчик.

Починаючи з 2016-го, реставратори повертали первинний вигляд інтер’єрам церкви.

Під час реставрації екстер’єру церкви використовували традиційні будівельні матеріали та техніки. Для відновлення кладки повторно використали жовту цеглу з розібраних старих будівель.

“Для завершення реставрації чавунних сходів, що ведуть на паперть (площу перед храмом Gazeta.ua), використали старий перевірений метод покриття мастикою на основі бджолиного воску”, розповіли фахівці.

В інтер’єрі церкви відновили колористику стін ХVIII століття та відреставрували живопис. Визначили первісне розташування ікон у іконостасі і розмістили їх відповідно. Це дало відвідувачам можливість відчути бароковий інтер’єр ХVIII ст., як його задумав архітектор Растреллі.

Загальна вартість реставрації 50 992 552 млн грн. Фінансували проєкт з державного бюджету через Міністерство культури та інформаційної політики.

Андріївська церква православна церква на честь Святого Андрія у стилі бароко, пам’ятка архітектури та монументального живопису XVIII ст. світового значення у Києві Вона споруджена за проєктом видатного архітектора Бартоломео Растреллі. Входить до складу Національного заповідника “Софія Київська”. Церкву запропоновано внести до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.