Токаєв заявив, що Казахстан виходить із валютної угоди СНД

Казахстан оголосив про вихід з угоди Співдружності незалежних держав (СНД) 1995 року про Міждержавний валютний комітет.

Про це заявив президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, пишуть Стратегічні комунікації Збройних сил України в Тelegram 8 липня.

“Затвердити протокол про припинення дії угоди про створення Міждержавного валютного комітету від 26 травня 1995 року, укладений у Мінську 25 жовтня 2013 року”, ідеться в указі Токаєва.

Документ вже набрав чинності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Казахстану доручив експортувати їхню нафту в обхід РФ

Метою створення комітету було сприяти організації багатостороннього співробітництва в галузі валютно-платіжних та кредитних відносин, зближення та вдосконалення валютного законодавства, що стосується багатосторонніх розрахункових та кредитних відносин держав-учасників СНД. Також співробітництва та здійснення узгоджених дій у питаннях валютного контролю.

Казахстан приєднався до угоди 6 листопада 1998 року разом Білоруссю, Вірменією, Азербайджаном, Узбекистаном, Росією, Таджикистаном, Киргизстаном та Молдовою. Але вже 2013 року у Мінську під головуванням диктатора Білорусі Олександра Лукашенка від цього органа вирішили відмовитися. І підписали рішення про скасування.

Казахстан хоче заборонити завозити в Росію підсанкційні товари. Мінфін країни опублікував їхній список для громадського обговорення.

Влада Казахстану не завірятиме електронні рахунки-фактури на підсанкційні вантажі. Без цього їм забороняють перетинати кордон з Росією.