Fitch передрікає дефолт білорусі за кілька днів: що стало причиною

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) білорусі в іноземній валюті до «C» із «CCC».

Згідно зі звітом Fitch, зниження рейтингу пов’язане з рішенням білорусі оплачувати платежі за єврооблігаціями у білоруських рублях.

білорусь уже провела перший платіж у національній валюті для виплати відсотків за єврооблігаціями з погашенням у 2027 році. Агентство зазначає, що платіж у національній валюті «суперечить документації щодо облігацій, яка не допускає розрахунків в альтернативних валютах».

Агентство також попередило, що якщо платежі за єврооблігаціями не будуть здійснені відповідно до початкових умов до 13 липня, то Fitch вважатиме це дефолтом і знизить РДЕ білорусі до рівня «RD» (обмежений дефолт), а рейтинг даного випуску єврооблігацій – до «D».

Дефолтом агентство також вважатиме обмін єврооблігацій на держоблігації, розміщені на внутрішньому ринку, номіновані в доларах, але розрахунки за якими вестимуться у білоруських рублях.

Зазначимо, 29 червня Мінфін Білорусі вперше виплатив купон за єврооблігаціями з погашенням у 2027 році у національній валюті – білоруських рублях, пославшись на санкції.

Раніше ми писали, що заступник міністра внутрішніх справ України Євген Єнін розповів, що білорусь може почати направляти до України диверсійні групи. Наразі ознак формування ударних угруповань на території сусідньої країни немає.

Також нагадаємо, що президент Польщі Анджей Дуда не вірить, що білорусь офіційно вступить у війну росії проти України.