Через Крим окупанти вивозять викрадених дітей

Російські загарбники використовують окупований Крим як транзитну базу для депортації українців із захоплених територій.

У Криму утримують цивільних заручників, військовополонених, колишніх військовослужбовців, працівників місцевого самоврядування та державних органів. Про це повідомила постійна представниця президента в Автономній республіці Крим Таміла Ташева, передає Укрінформ.

Зараз складно оцінити кількість українців, яких насильно вивезли через Крим або які досі там перебувають. Українців змушують підписувати сфальсифіковані документи, адресовані Слідчому комітету РФ, або давати свідчення ФСБ, що начебто Збройні сили України обстрілюють цивільних.

ФСБ контролює пункти пропуску на адміністративній межі між Херсонською областю та Кримом. Пункти тимчасового розміщення на півострові ретельно охороняються. Вони розраховані на 340 осіб. Десятки тисяч інших громадян шукають притулок самостійно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Херсонщині родичів затриманих змушують отримувати паспорти РФ в обмін на “свободу”

“Окупаційні адміністрації не зацікавлені в тому, щоб люди з материкової частини України залишалися на півострові. Окупований Крим використовується виключно для транзиту”, каже Ташева.

Через Крим переміщають тисячі українських дітей. Загарбники викрадають сиріт і позбавлених батьківського піклування.

Туди привозять також українських військовополонених. Зокрема, учасників територіальної оборони, які не встигли виїхати.

Цивільних заручників утримують у Сімферополі та Севастополі. До СІЗО №1 Сімферополя можуть потрапляти ті, хто не пройшли фільтрацію на в’їзді до окупованого Криму.

У Херсонщині викрадають кримських татар, а в Криму їх звинувачують у членстві в кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджіхана. У базі представництва є щонайменше 11 справ ув’язнених кримських татар. Чотирьох затримали на Херсонщині.

Окупанти Херсонської області заявили про намір приєднати вітрові електростанції до енергетики окупованого раніше Криму.

Також вони продовжують активну підготовку до нового навчального року. Ситуація стабільно тяжка. Сотні захоплених сіл та міст залишаються без води, світла, газу, мобільного зв’язку та інтернету.

На Херсонському напрямку українські захисники проводять контроперацію. Пресофіцер бригади швидкого реагування Нацгвардії Харитін Старський назвав її успішною.

Водночас речниця оперативного командування “Південь” Наталя Гуменюк заявила, що інформація про те, що нібито Збройні сили України перебувають “приблизно за кілометр від околиць Херсона”, не відповідає дійсності. Вона зазначила, що ЗСУ “просуваються у спеціальний спосіб, повільно, але впевнено, зберігаючи тишу”.