Відпочити і батькам, і дітям – які літні табори в Україні проводять безплатно

Почався другий місяць літа. Попри ситуацію в країні, відпочинок для українців все ще актуальна тема. Адже перепочити та відновити сили потрібно як дорослим, так і дітям. Багато таборів проводять безкоштовно для вимушених переселенців чи й усіх охочих. А деякі приймають дітей за будь-який донат.

Gazeta.ua зібрала варіанти літнього безплатного відпочинку для дітей. Розповідаємо, як влаштувати дитині канікули з розвиваючими програмами.

Івано-Франківськ

У Івано-Франківську організували табір “Україна це я! Україна це ти!”

Його проводитимуть у Центрі патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери. Відвідувати табір можуть всі охочі незалежно від віку як мешканці міста, так і вимушені переселені.

В програмі: історичні студії, майстер-класи, літературні читання, акторська майстерність.

Зареєструватися можна онлайн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпочинок без росіян: куди можна поїхати українським туристам на море

Миколаївщина

У Миколаївській області, в селі Мигія проводять табір “Туристична українська родина”.

Безплатно взяти участь запрошують дітей-переселенців. Табір пройде у кемпінгу “Зелена Черепаха”. Впродовж літа планують 13 заїздів, кожен з яких триватиме по 7 днів.

Учасники табору зможуть відпочити на березі річки Південний Буг, повеслувати на каяках та байдарках, зайнятися рафтингом, отримати базові туристичні уміння та взяти участь у творчих заняттях.

Табір має власну закриту територію з відеоспостереженням та охороною. У випадку глобальної небезпеки зможе евакуюватися на авто впродовж 3-х годин.

Дізнатися деталі та подати заявку теж можна онлайн.

Вінниця

Оздоровчий табір “ЯМаріуполь” проведуть для дітей вихідців з Маріуполя. Він працюватиме на околиці Вінниці у лісовій місцевості, де раніше діяв дитячий табір. Тепер його взялися відновлювати, щоб надати безкоштовну можливість дітям відпочити серед природи.

Наразі у приміщеннях триває прибирання і поточний ремонт. На перший заїзд планують прийняти аж 160 хлопчиків і дівчаток. Деталі можна дізнатися онлайн або ж у центрах “ЯМаріуполь”.

Хмельницька область

Безкоштовний літній табір проведуть і у Хмельницькій області. Локація не називається з міркувань безпеки.

Літній табір можуть безплатно відвідати діти з дитячих будинків сімейного типу та їх прийомних сімей, ті, які проживали у Маріуполі та потрапили в окупацію, стали сиротами під час війни чи постраждали внаслідок обстрілів та інших воєнних дій.

Школярі зможуть повноцінно відпочити та оздоровитись, пройти курс психологічної реабілітації. Діти навчаться боротися з емоційними проблемами, що виникли внаслідок переживань через бойові дії. Для них організують різні ігри та майстер-класи.

З дітьми працюватимуть досвідчені психологи, які пройшли курс навчання “Травма війни”.

Табір працюватиме у дві зміни: з 17 до 30 липня, а також з 31 липня до 13 серпня. Заявки на участь беруть до 10 липня.

Львів

У Львові проводять денні безплатні табори для дітей.

Упродовж літа на базі закладів освіти Львівської міської територіальної громади функціонують табори у режимі прогулянкових груп 4 години на день.

Кожен заклад має свій план роботи, як діти проводитимуть дозвілля: майстер-класи, спортивні заходи чи цікаві квести.

Окрім цього, впродовж літа у будні Львівський міський дитячий еколого-натуралістичний центр проводитиме для дітей екскурсії зоологічною виставкою та майстер-класи.

Щоб відвідувати будь-який табір, одному з батьків дитини необхідно звернутися до адміністрації закладу та написати відповідну заяву.

В Україні триває повномасштабна війна і про звичний розпорядок літнього відпочинку годі й мріяти. Понад 10 млн людей виїхали зі своїх міст через вторгнення країни-агресорки Росії. Проте турагенції, виходячи з нових реалій життя українців, пропонують оптимальні варіанти подорожей. Про те, яка зараз ситуація з подорожами для українців, і чи можна сказати, що туристична сфера тримається на плаву Gazeta.ua розпитали Ігоря Голубаху, голову асоціації Туроператорів України.