Новинський відмовився від мандата народного депутата

Народний депутат Вадим Новинський заявив, що йде з політики і складає депутатський мандат.

Тепер він має намір зосередитись на гуманітарних проєктах. Про відповідне рішення оголосив у середу, 6 липня, у Facebook.

“Я ухвалив рішення скласти повноваження народного депутата України та зосередитись на гуманітарних проєктах, на розвитку національної економіки, служінні Українській Православній Церкві та на відновленні зруйнованих храмів”, йдеться у заяві Новинського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За два тижні закрили 12 антиукраїнських партій

Позафракційний депутат Верховної Ради подякував за довіру виборцям Маріуполя (саме від цього округу політик був обраний до ВР 2019 року як член партії “Опозиційний Блок”. Gazeta.ua).

“За нових драматичних обставин, що виникли після окупації Маріуполя, вважаю, що буду ефективнішим не в політиці, а в гуманітарній, громадській та виробничо-економічній діяльності. Зараз відверто не до політики час та обставини диктують інші пріоритети”, заявив він.

Новинського називають одним з головних фінансових спонсорів УПЦ (Московського патріархату). Він входить до сотні найбагатших людей України. Є засновником фінансово-промислової групи “Смарт-Холдинг”, співвласником “Метінвесту” і власником відомої компанії з виробництва продуктів “Верес”. Йому також належать суднобудівні заводи у Миколаєві та Херсоні.

Новинський був громадянином Російсської Федерації. 2012 року отримав громадянство України. І того ж року посів друге місце в рейтингу 200 найзаможніших людей України ($4,373 млрд) за версією журналу “Фокус”.

2013 року на проміжних виборах був обраний до Верховної Ради 7-го скликання за 224 виборчим округом від міста Севастополя як безпартійний самовисуванець. Вступив до фракції “Партії регіонів”. 16 січня 2014 року голосував за диктаторські закони.

Народним депутатом 8-го скликання був обраний 2014 року від партії “Опозиційний Блок” (№11 у списку) як безпартійний. Був головою підкомітету з питань благодійної діяльності та фінансування культури Комітету ВРУ з питань культури і духовності. Також голова парламентської фракції (з кінця 2018 року), член Політради та Політвиконкому “Опозиційного блоку”.

2019 року був обраний до Верховної Ради 9-го скликання від партії “Опозиційний Блок” як її член за 57 округом (місто Маріуполь Донецької області). Позафракційний.

2021 року, за версією журналу Forbes, статки Новинського оцінювались у $1,4 млрд. Це давало йому восьму позицію у рейтингу найбагатших українців. Попри війну і величезні збитки, які понесли українські мільярдери, Новинський зі статком в $1,3 млрд залишився у списку найбагатших громадян України.