Росіяни у Казані допитували українських дітей – розповідь депортованої мешканки Маріуполя

Слідчі російської поліції примусово допитують насильно вивезених українців та їхніх малолітніх дітей і змушують дорослих і дітей підписувати протоколи допитів.

Про це повідомили “Слідство.Інфо”.

36-річну Олену разом з мамою і 9-річною донькою російські окупанти насильно депортували з Маріуполя до Казані. Там протягом десяти днів родина проходила допити і опитування від різних російських служб.

Одного дня до готельного номеру у Казані постукали в номер і сказали спускатися на допит.

Під час допиту росіяни запитували жінку, чи постраждало її майно “від дій українських військових”, як її “примушували вчити українську мову” та інше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три години на колінах у мінус 22, концтабір в полі і заборона української мови: як росіяни тримали у полоні трьох капеланів і лікаря

“Я написала заяву, що відмовляюся, щоб мою 9-річну дитину допитували, каже Олена. Наступного дня все одно склали протокол з моїх слів, такий самий, як і мій, тільки з іменем та прізвищем моєї доньки. І дитину змусили підписати це. Приїхали помічники слідчого до нас у готель, і пройшлися, щоб усі діти підписали. Я кажу: “У мене малолітня донька, вона не має жодного права взагалі підпису ще”. Вони: “А нам все одно, хай хоч квіточку намалює!”.

За чотири місяці війни росіяни насильно вивезли з України понад мільйон українців переважно зі східних та південних регіонів. До депортації українців причетна Російська православна церква.

Депортовані російськими окупантами українці з Маріуполя проходили “фільтрацію”. Їх допитували, знімали відбитки пальців, оглядали тіла на наявність проукраїнських татуювань і перевіряли мобільні телефони, перш ніж відправити у Росію, повідомляли журналісти.

Депортація і насильницьке переміщення населення є злочином проти людяності.