Відпочинок без росіян: куди можна поїхати українським туристам на море

Українці через повномасштабне вторгнення Росії втратили багато можливостей. Одна з них спокійний відпочинок. Та все ж, змінити локацію і перепочити від страшного сьогодення можна. Але нова вимога багатьох відпочинок без росіян.

Gazeta.ua розповідає, де можна спокійно провести відпустку без російських сусідів, а які курорти краще оминати.

Багато країн світу відвернулися від Росії одразу після вторгнення її армії на українські землі. Та, попри світові санкції, росіяни все ще можуть відвідати безліч курортів. Серед них, зокрема, Туреччина та Єгипет.

Куди краще не їхати українцям

Щонайменше 10 країн все ще приймають на відпочинок росіян. Відкритими для туристів з РФ лишилися, зокрема:

Обʼєднані Арабські Емірати;

Туреччина;

Єгипет;

Шрі-Ланка;

Бахрейн;

Мальдіви;

Катар;

Сейшельські острови;

Таїланд.

У Асоціації туроператорів РФ повідомили, що найбільш популярними напрямками серед російських туристів є Туреччина, Абхазія, ОАЕ та Єгипет.

Українцям, які не хочуть відпочивати поруч із росіянами, не варто їхати на турецький курорт Анталія Аланья, Белек, Кемер, Сіде. Він є найпопулярнішим серед громадян країни-агресора. На нього припадає 90% літніх бронювань у Туреччину.

На які курорти не можуть полетіти росіяни

З початку повномасштабного вторгнення так звана світова “залізна завіса” торкнулася й туристичної сфери Росії. Багато авіакомпаній перестали літати в Росію, а країни “закрили небо” для російських авіакомпаній.

Практично відразу припинили польоти в Росію та з країни найбільші європейські авіакомпанії: польська LOT, британська British Airways, нідерландська KLM, угорська Wizz Air і багато інших.

27 лютого Євросоюз оголосив про закриття повітряного простору для літаків, що належать, зареєстровані або підконтрольні РФ. Фактично цим заборонили доступ до 27 країн ЄС будь-яким російським повітряним суднам.

Крім того, повітряний простір для росіян закрили Велика Британія, Молдова, Фінляндія, Північна Македонія, Албанія, Ісландія, Канада, Швейцарія, США. Всього 36 країн.

Не виключено, що з пересадками будь-який турист з РФ може потрапити і в Мексику чи Кубу. Але ймовірність українському туристу зустрітися там із росіянами суттєво зменшується.

Де закордоном пропонують відпочинок для українців

На автобусні тури до найближчих країн-сусідів війна майже не вплинула. Кордони відкриті. Однак, чоловікам призовного віку виїзд через воєнний стан заборонений.

Наприклад, в Албанію, Чорногорію, Болгарію, Сербію, Хорватію, Італію, Францію та інші країни можна дістатися навіть на авто.

З перельотами складніше. Туроператори пропонують українцям доїхати до найближчого аеропорту, наприклад, у Польщі. А вже звідти вилітати на дальні курорти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Києва за кордон їдуть прямі потяги про що треба знати

Що кажуть турагенти

На практиці “бан” російських туристів помітний не всюди. На популярних курортах у Туреччині й Єгипті лише кілька готелів остаточно відмовились приймати туристів із РФ.

Про це Gazeta.ua розповіла фахівчиня з туризму Катерина Бровченко.

“Та всюди вони є. Просто деякі готелі їх не приймають. Таких готелів загалом не так багато. Знаю один в Єгипті і декілька в Туреччині. В деяких країнах до росіян досі приязне ставлення. В Італії наприклад. Багато росіян там працює майже всі кафешки і готелі до них доброзичливі. Греція їх радо приймає”, пояснила фахівчиня.

Щоправда, на курортах, де росіяни зазвичай влаштовують гучний відпочинок, який неодноразово ставав приводом до створення мемів тепер стало тихіше.

“В Туреччині досі росіян багато, в Єгипті теж. Просто може трохи тихіше себе ведуть. А здебільшого так все, як було. Нещодавно хтось із російських відпочивальників влаштував скандал за пісню “Ой, у лузі червона калина”, яку співали в караоке в турецькому готелі. Чула про сварки часто у них виникають конфлікти з українцями. Але це і раніше було. І, на жаль, це тільки підтверджує, що відпочивальники з Росії досі трапляються всюди”, розповіла фахівчиня.

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну традиційного курортного сезону в Одесі цьогоріч не буде. Але у місті працюють аквапарки та басейни. Які потяги їздять до Одеси та який відпочинок там доступний розповідає Gazeta.ua.

На одеських пляжах створять безпечні ділянки для відпочивальників. Кількість людей на пляжах попри заборони збільшується.