Нардепа Лубінця призначили уповноваженим ВР з прав людини

Парламент призначив нового уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Ним став народний депутат Дмитро Лубінець. Про це повідомляє Gazeta.ua.

Відомо, що за призначення Лубінця проголосували 250 депутатів. Його кандидатуру запропонував глава ВР Руслан Стефанчук.

Як голосували по фракціях:
Слуга народу 181.
ЄС 0.
Батьківщина 10.
Платформа за життя та мир 14.
За майбутнє 9.
Голос 8.
Довіра 12.
Відновлення України 3.
Позафракційні 13.

Дмитро Лубінець родом із Волновахи Донецької області. 2019 року його обрали нардепом до Верховної Ради 9-го скликання як самовисуванця у 60-му окрузі (Донеччина). Зараз він є членом депутатської групи “За майбутнє”. Її створили з 23 позафракційних обранців-мажоритарників.

Відомо, що до групи увійшли депутати з Партії регіонів, партій “Відродження”, УКРОПу, “Наш край”, БПП та “Народний фронт”. Більшість із них є фігурантами антикорупційних розслідувань.

20 травня 2020 року депутати об’єднання “За майбутнє” створили однойменну партію, яку фінансує олігарх Ігор Коломойський.

Крім того, нардеп є головою комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Також Лубінець з 2014 року був членом фракції “Блок Петра Порошенка”, однак у червні 2019-го вийшов з неї.

Він одружений і виховує двох дітей. Водночас, обранець радив колегам взяти помічницею свою дружину Яніну. Однак сам заявляє, що жодним чином не сприяв її працевлаштуванню до Верховної Ради ані під час попереднього скликання, ані зараз. Його обраниця опинилася у підпорядкуванні нардепа зі “Слуги народу” Арсенія Пушкаренка та щомісяця отримує по 10 тис. грн.

За даними руху “Чесно”, Лубінець тричі кнопкодавив. Він також є фігурантом двох антикорупційних розслідувань. 2016-го його та Іллю Киву звинуватили в причетності до контрабанди з так званих Л/ДНР.

Верховна Рада звільнила Людмилу Денісову з посади уповноваженої Верховної Ради з прав людини. Це відбулося під час засідання 31 травня. “За” проголосували 234 депутати. Призначення нового омбудсмена не було.

Денісова оскаржуватиме своє звільнення в суді. Вона написала в Telegram, що її звільнили всупереч Конституції, законам України й міжнародним стандартам.

Вона поскаржилася, що Офіс президента й Верховна Рада України тримали її в “ізоляції”. Її перестали запрошувати на офіційні зустрічі.

Крім того, на місце омбудсмена претендували Мар’яна Безугла, Олександр Капура та Микола Тищенко. Ще однією кандидаткою стала уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників України Олена Вербицька.