Генсек НАТО повідомив, коли буде оформлений протокол вступу Фінляндії та Швеції

Фінляндія та Швеція проведуть переговори про вступ до НАТО до 4 липня, а 5 липня підпишуть протокол про приєднання. Після цього вони вважатимуться країнами-спостерігачами.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє фінське видання Yle. «Ми зробимо офіційне підписання протоколу про вступ 5 липня з міністрами закордонних справ Фінляндії та Швеції», – підтвердив Столтенберг.

Окрім того, міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Гаавісто заявив, що переговори про вступ, ймовірно, відбудуться 4 липня. Зазаначається, що цей крок забезпечить виконання Фінляндією та Швецією політичних, економічних і військових вимог НАТО до підписання протоколу про вступ. Після підписання протоколу дві скандинавські країни стануть країнами-спостерігачами. Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив журналістам у Мадриді, що його країна цього тижня почне ратифікувати вступ Фінляндії та Швеції. Інші країни-члени також готують подібні кроки, але цей парламентський процес триватиме до року.

Нагадаємо, 29 червня Північноатлантичний Альянс запросив приєднатися до своїх лав Фінляндію та Швецію.

Ці країни після багаторічного нейтралітету вирішили вступити до НАТО. Історичне рішення ухвалили після вторгнення рф в Україну – адже порахували нові ризики для національної безпеки і дійшли висновку, що кращим способом убезпечитися від нового витку російської агресії є саме приєднання до Альянсу.

Вступу двох країн заважала позиція Туреччини, але напередодні сторонам якраз вдалося подолати розбіжності з цього питання.