95 оборонців Азовсталі повернулися додому

Під час масштабного обміну полоненими Україні вдалося визволити 144 військовослужбовців.

Це найбільший обмін від початку повномасштабного російського вторгнення, повідомляє Головне управління розвідки МО у Telegram.

Зі 144 звільнених 95 оборонців Азовсталі. Серед них 43 військовослужбовці полку “Азов”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 17 українців звільнили з полону

“Більшість звільнених українців мають важкі ушкодження: вогнепальні та осколкові поранення, вибухові травми, опіки, переломи, ампутації кінцівок. Всі вони отримують належну невідкладну медичну та психологічну допомогу”, йдеться у повідомленні.

Загалом звільнено:

59 бійців Національної гвардії;

30 Військово-морських сил;

28 Збройних сил України;

17 Державної прикордонної служби України;

9 Територіальної оборони;

1 Національної поліції України.

З них 23 офіцери та 69 військовослужбовців сержантського та старшинського складу. Найстаршому зі звільнених виповнилося 65 років, наймолодшому 19.

2439 захисників Азовсталі майже місяць перебувають у російському полоні. 20 травня командир полку “Азов” підполковник Денис Прокопенко заявив, що вище військове керівництво України віддало наказ про збереження життя і здоров’я військовослужбовців гарнізону та припинення оборони Маріуполя. Де саме утримують українських воїнів і в яких умовах, зараз невідомо.

Російські окупанти передали перші тіла українських захисників, які загинули на Азовсталі. Обмін відбувся 4 червня на лінії фронту в Запорізькій області у форматі 160 на 160.

Щонайменше 52 із цих тіл вважаються рештками бійців полку “Азов”. Тіла бійців вже привезли до госпіталю в Києві. Там проводять аналіз ДНК для ідентифікації, повідомив екскомандир “Азова” Максим Жорін.

15 червня до Києва привезли тіла ще 64 загиблих українських захисників з Азовсталі.