Росію попередили: Європейський суд розглядає позов України проти РФ

Європейський суд із прав людини вже розглядає позов України проти Російської Федерації.

Скаргу прийняли 23 червня. Голова ЄСПЛ Роберт Спано передав справу до четвертої секції суду та поінформував про це Росію, повідомила пресслужба Верховної Ради з посилання на пресреліз ЄСПЛ.

“Україна звинувачує Росію в порушенні цілої низки прав, зафіксованих у Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод”, нагадали у парламенті.

У повідомленні суду зазначається, що цій справі передували чотири інші подання України та майже 8,5 тис. індивідуальних скарг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна подала у ЄСПЛ ще один позов проти РФ, збитки оцінили у $80 млрд

У позові йдеться про масові та серйозні порушення прав людини, скоєні РФ на території України.

“Україна звинувачує російські війська у тому, що були вбиті, поранені, затримані чи зниклі безвісти тисячі цивільних осіб, зруйновані сотні тисяч об’єктів власності, мільйони людей змушені залишити свої будинки”, додали у ВР.

Російський президент Володимир Путін підписав закон, який дозволяє не виконувати рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Установи можуть не виконувати рішення ЄСПЛ, які були винесені після 15 березня 2022 року.

Раніше Державна дума РФ проголосувала за вихід з Європейського суду з прав людини після того, як Москва була виключена з Ради Європи. Рішення прийнято тому, що деякі рішення ЄСПЛ нібито суперечать законодавству Росії.