ООН невідома доля захисників Азовсталі – голова моніторингової місії

Моніторингова місія ООН з прав людини не має конкретної інформації щодо долі захисників Азовсталі. Росія не пустила її спостерігачів у жодне місце тримання українських військовополонених.

Про це заявила голова Місії Матильда Богнер на презентації нової доповіді щодо України 29 червня, пише “Укрінформ”.

“Ми маємо ту саму інформацію, яка є у публічному просторі. Ми намагаємося відстежувати ситуацію, спілкуватися з сім’ями та отримувати іншу інформацію, але насправді додаткових інсайдів щодо їхньої долі у нас немає”, – сказала Богнер.

Зазначила, що спостерігачі місії мали безперешкодний доступ до місць інтернування військовополонених на контрольованій Україною території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисники Азовсталі живі, але невідомі умови їхнього утримання – Єрмак

“З іншого боку, нам не надали доступу до жодного місця інтернування українських військовополонених на території, яка контролюється російськими збройними силами та пов’язаними озброєними групами”, констатувала посадовиця.

Богнер також висловила глибоке занепокоєння смертним вироком трьом чоловікам “верховним судом” так званої ДНР.

“Процес, через який пройшли ці люди, не відповідає стандартам справедливого судового розгляду за цих обставин і може становити воєнний злочин”, зазначила вона.

2439 захисників Азовсталі майже місяць перебувають у полоні. Де саме утримують українських воїнів і в яких умовах невідомо.

Російські окупанти передали перші тіла українських героїв, які загинули на Азовсталі в Маріуполі Донецької області, 4 червня. Обмін відбувся на лінії фронту в Запорізькій області у форматі 160 на 160.

Щонайменше 52 з цих тіл вважаються останками бійців полку “Азов”. Тіла бійців вже привезли до госпіталю в Києві. Там проводять аналіз ДНК для ідентифікації, повідомив екскомандир “Азова” Максим Жорін.

15 червня до Києва привезли тіла ще 64 загиблих українських захисників з Азовсталі. 28 червня повернули Україні ще 21 загиблого героя.