“Ордер на арешт Путіна” – юрист-міжнародник розповів, як можна судити президента РФ

Президента Росії Володимира Путіна та інше військово-політичне керівництво зможе судити спеціальний трибунал. Він може видати ордери на арешт найвищим посадовим особам РФ. Це стане їх повною делегітимізацією. Про це в інтерв’ю Gazeta.ua розповів юрист-міжнародник Антон Кориневич.

“Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України може притягнути до відповідальності найвище політичне й військове керівництво Росії. Якщо з питанням фізичного засудження можуть виникнути проблеми впродовж певного часу, то обвинувальний вирок та ордер на арешт цей трибунал може видати швидко. Факт ордера на арешт проти президента Росії та іншого так званого естеблішменту це важливий елемент для встановлення правосуддя та справедливості”, говорить Кориневич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецтрибунал над Путіним коштуватиме не дорожче сучасного танка Антон Кориневич

Повноцінна відповідальність настане тоді, коли російське політичне керівництво фізично сяде у в’язницю, наголошує юрист.

“Але на шляху до такої абсолютної перемоги можуть бути важливі проміжні кроки. Це обвинувальний вирок чи ордер на арешт. Уявіть, найвищі посадові особи Росії мають ордер на арешт від органу міжнародного кримінального правосуддя. Це серйозні речі. Не просто нерукопотискання, а повна делегітимізація. Це може вплинути й на процеси всередині Росії”, каже Кориневич.

Міністерство закордонних справ України працює над організацією окремого трибуналу проти Росії. Це роблять для того, щоб світ визнав її агресором і змусив виплачувати репарації.

19 травня Європарламент проголосував за резолюцію щодо необхідності створення спеціального трибуналу для засудження воєнних злочинів Росії проти України.