Спецслужби РФ намагалися зламати національний телемарафон – СБУ

Російські спецслужби напередодні Дня Конституції України намагалися зламати українські телеканали, які беруть участь у національному телемарафоні.

Однак кіберфахівці заблокували всі спроби ворожих хакерів. Про це повідомляє СБУ в Telegram.

Напередодні державного свята ворог хотів використати ресурси, причетні до телемарафону, щоб провести деструктивні інформаційні операції.

Для цього хакери намагалися здобути доступ до відеопотоку прямої трансляції, стрічки новин прямого ефіру й до окремих комп’ютерів працівників телеканалів, на яких працюють з контентом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як визначити, що комп’ютер або смартфон зламали хакери у Держспецзв’язку дали поради

Кіберфахівці СБУ своєчасно виявили й запобігли несанкціонованим діям. Однак подібні спроби можуть ще повторити.

“Кібератаки є частиною цілеспрямованих зусиль РФ для впливу на український інформпростір, поширення фейків і ведення гібридної війни”, зазначили в повідомленні.

ІТ-армія почала свою роботу на третій день повномасштабного російського вторгнення. За цей час хакерам вдалося атакувати більш ніж 4 200 російських онлайн-ресурсів.

Завдяки DDoS-атакам зупинили сайти держустанов Росії, росіяни не могли отримати держпослуги, провести фінансові операції, а абітурієнти податки заяву на ЗВО. Судові процеси також були зупинені. Також атаковані сайти ЗМІ, онлайн-телебачення, Rutube, виступи президента РФ Володимира Путіна. Це було необхідно, щоб припинити пропаганду серед місцевого населення.