Російським терористам платять гроші за війну через Газпромбанк – він уникнув західних санкцій

Міністерство оборони Російської Федерації виплачує зарплати своїм військовим, які воюють проти України, через Газпромбанк.

Це єдиний великий російський банк, який досі не перебуває від масштабними санкціями Заходу. Про це йдеться в розслідуванні “Схем”.

Журналісти встановили особи військових з різних частин РФ, які отримують виплати через цей банк за участь у бойових діях на території України.

“Виходить, той банк, через який проходять європейські гроші за російський газ і нафту, водночас є гаманцем для зарплатних виплат російській армії за ведення агресивної війни проти України”, наголосили в розслідуванні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Євросоюзі визначилися із заміною для російського газу

Газпромбанк є умовним мішком, куди країни складають гроші й платять Росії за енергоресурси. Наприклад, впродовж перших двох місяців повномасштабної війни в Україні Росія випустила по наших містах 1300 ракет, які коштували 7,7 млрд. Водночас за цей час Європа заплатила Росії за паливо 44 млрд.

Проти цього банку запровадили так звані секторальні санкції він не може отримувати жодних запозичень від закордонних банків.

У липні Україна подасть позов проти Газпрому. Суд розгляне скорочення транзиту природного газу через територію України. Нафтогаз не має права до липня звертатися з цього питання.

Нафтогаз вже розпочав передарбітражну процедуру через недоплати Газпрому за контрактом на транзит газу. Російська компанія вже порушила угоду про врегулювання, згідно з якою Нафтогаз відмовився від претензій на $12,2 млрд 2018 року.