На випадок газових “сюрпризів”: ЄБРР дасть Молдові $300 млн кредиту

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає Молдові трирічний поновлюваний кредит на суму до 300 млн, щоб підготуватися до непередбачуваних ситуацій з постачанням газу.

Про це пресслужба ЄБРР повідомила 24 червня, пише “Європейська правда”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль відреагував на кандидатство України та Молдови в ЄС

Передбачається транш обсягом до 200 млн для термінових закупівель на випадок проблем з постачанням. До 100 млн – на заходи з диверсифікації постачання та зберігання газу, які Молдова використає для накопичення стратегічних запасів у сховищах в Румунії або Україні.

Кошти надаються державній компанії Energocom.

Раніше президент РФ Володимир Путін заявив: якщо “недружні” країни, які купують російський газ, відмовляться платити в рублях з рахунків у Росії, їх позбавлять постачання. Газпром зупинив їх у Болгарію, Польщу, Нідерланди, Данію і Фінляндію.

Список “недружніх країн”, опублікований на початку березня, включає США, членів Євросоюзу, Велику Британію, Канаду, Японію, Швейцарію, Тайвань, Південну Корею, Норвегію, Австралію. Держави ЄС є основними споживачами російського газу.

Небажання Газпромом виконувати свої контрактні зобов’язання свідчить, що РФ є ненадійним постачальником газу, Європі треба готуватися до екстремальних сценаріїв вже у найближчому майбутньому, сказала єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон.