“Раніше – малоймовірно” – Форсюк заявила, що вступу в ЄС треба чекати щонайменше сім років

Генеральна директорка Урядового офіса координації європейської та євроатлантичної інтеграції Наталія Форсюк розповіла, коли Україна може стати повноправним членом ЄС.

За її словами, на це можуть піти роки. Про це розповіла Суспільному.

Форсюк підкреслила, що отримання статусу членства є тривалою бюрократичною процедурою. Вона передбачає певні етапи.

Після цього мають ухвалити рішення про початок переговорних процедур, але це станеться не раніше наступного року, тому що оцінку виконання здійснюватимуть у грудні. Переговори також зазвичай тривають довго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Наша боротьба триває недаремно” Зеленський розповів, що означає отримання статусу кандидата в ЄС для України

Паралельно необхідно впровадити законодавство ЄС, адже воно на момент членства має стати невіддільною частиною законодавства України.

“Якщо ми набудемо статусу члена ЄС за сім років це добре. Раніше малоймовірно. Через ту величезну кількість законодавства, яку нам треба ухвалити та імплементувати в життя” зазначила Форсюк.

Вона наголосила, що статус кандидата в ЄС дає Україні юридичне закріплення її європейського майбутнього. Також важливо, що це посилює позицію нашої країни в мирних переговорах.

“Також це відкриває нам доступ до структурних фондів ЄС, що зараз є важливим, адже це фінансові інструменти, які надають не тільки на умовах кредиту, а на вигідніших умовах, фактично майже безплатних”, зазначила Форсюк.

23 червня на саміті у Брюсселі всі 27 країн-членів ЄС ухвалили рішення надати Україні статус кандидата на вступ до блоку.

В уряді заявили про виконання всіх рекомендацій Європейської комісії до кінця року. Серед вимог ЄС призначення директора Національного антикорупційного бюро й керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Голова Європейського парламенту Роберта Мецола заявила, що надання статусу кандидата на вступ в ЄС Україні й Молдові не лише зміцнить обидві країни, а й сам Євросоюз.