“Якщо помремо, то разом”: історія батька та сина, які пліч-о-пліч служать в ЗСУ

Батько та син з Одеси Юрій та Олександр боронять Україну в одному артилерійському підрозділі Збройних сил України.

Чоловіки служать на одній самохідній гаубиці. Один з них наводить зброю, а інший заряджає, розповіли в проєкті “Український свідок”.

Зазначається, що чоловіки пішли до військкомату 24 лютого. Попросили, аби їх відправили в один підрозділ. Зараз вони артилеристи 61-ї окремої піхотної бригади.

“Попросилися разом, щоб мати змогу один одному допомогти. Якщо, помремо, то разом. Я йшов добровільно, мене сюди ніхто не тягнув. Я знаю, що я йду на війну і знаю наслідки, що я можу отримати поранення та каліцтво, або мене можуть вбити. Найголовніше, щоб людина розуміла, що вона на своєму місці”, сказав батько.

З матір’ю сім’ї чоловіки не спілкуються від 2014 року. Вона перебуває в окупованому Криму. Невдовзі Юрій стане дідом, а Олександр батьком. Його дівчина у серпні очікує на народження двійнят хлопчика та дівчинки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Батьку без синів не можна”: ціла родина у ЗСУ воює проти РФ

Начальник штабу артдивізіону з позивним “Кажан” каже, що родичі доволі часто служать разом.

“В нас брати служили, і ще були батько з сином. Близько п’яти сімей отак брати, батько з сином. Якщо прийшли служити родичі, їх старалися тримати разом. Вони більше розуміють один одного, і працюють більш злагоджено”, сказав він.

Також розповів, як важко на війні приходиться артилеристам:

“Неприємно, коли ти сидиш у машині, а щось бахкає. Усього в машині 40 снарядів, якщо ти з них п’ять випустив, 35 лишився, і у разі попадання в машину буде багаття”.

Дев’ятий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російські окупанти захопили Крим. Також російська армія зайняла райони Донецької та Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабну агресію. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, сходу та Криму. Тоді президент Росії Володимир Путін заявив про “спеціальну воєнну операцію” для “демілітаризації і денацифікації” України.

Агресію РФ проти України підтримують 74% росіян.