Прем’єрка Естонії вважає недостатніми чинні плани НАТО із захисту держав Балтії

Прем’єрка Естонії Кая Каллас розкритикувала як недостатні чинні плани НАТО щодо захисту держав Балтії у разі потенційного нападу Росії.

Її слова в інтерв’ю Financial Times наводить ERR.

Кая Каллас зазначила, що, в умовах чинних планів, держави Балтії могли би опинитися в окупації на близько 180 днів, і події понад 100 днів війни рф проти України дозволяють спрогнозувати, що це могло би означати.

«Якщо порівняти розмір України і балтійських держав, для нас це означало би тотальне руйнування наших країн і культури. Хто був у Таллінні і бачив наше Старе місто – вся ця столітня історія була би стерта з мапи, разом з нашим народом», – зазначила вона, пригадавши дії російських підрозділів у Бучі.

Прем’єрка додала, що спілкувалася з солдатами союзницьких сил, які розміщені в Естонії, і що вони не в захваті від того, що за чинними планами скоріш за все загинуть у спробах стримати наступ російської армії.

Кая Каллас наполягає, що для адекватної готовності контингент НАТО у кожній з балтійських держав має налічувати 20-25 тисяч союзницьких сил, хоч і не обов’язково на постійній основі.

За її словами, найважливіше подбати, щоб Естонія була спроможна від початку тримати оборону. «Головне, щоб ці плани працювали і щоб ми могли захищати себе з першого ж дня», – додала прем’єрка.

Питання посилення захисту держав Балтії буде одним з питань обговорення на саміті НАТО 29-30 червня у Мадриді.

Читайте також:

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що Росія не наважиться атакувати Сувальський перешийок на кордоні Польщі та Литви, адже це територія НАТО, найсильнішого альянсу в історії.

Сполучені Штати сподіваються, що найближчим часом буде досягнуто позитивного вирішення спірних питань між Туреччиною, Фінляндією та Швецією стосовно заявок двох скандинавських країн на вступ до НАТО.

Раніше НАТО відмовився назвати точну дату вступу Швеції та Фінляндії.