“Українці виборюють Європу” – депутати Європарламенту

Думки в ірландському виданні The Journal депутатів Європарламенту й членів “Європейської народної партії”, ірландця Шона Келлі й німця, голови ЄНП, Манфреда Вебера

Коли 24 лютого російські танки перетнули кордон, під загрозою опинилися не лише територіальна цілісність і незалежність України, а й основні засади, які так цінує Європа. Це був жорстокий, незаконний, неспровокований напад на демократію, свободу й верховенство права.

Путін хоче ревізії майбутнього. Він вважає, що історію можна переписати, є сфери впливу, опустилися нові залізні завіси, а особиста свобода й гідність завдають незручності державі.

Путін хоче повернутися в минуле, якому Європа не може дозволити стати майбутнім України

Він хоче повернутися до минулого, яке ми залишили в книжках з історії. У минуле, у якому географічна цілісність Європи та її свобода вибирати, з ким співпрацювати та як інтегруватися, ставиться під сумнів. У минуле, куди не можемо повернутися. У минуле, якому Європа не може дозволити стати майбутнім України.

Українці хочуть бути вільними. Мати право голосувати на власний розсуд, висловлювати незгоду, говорити, писати, відкрито збиратися. Мати право робити власний голос своїм. Вони знають, що поставлено на карту. Вони знають, що їм втрачати. Європа знає це добре теж.

Українці чітко дали зрозуміти – коли люди мають вибір, вони обирають демократію, а не самодержавство, свободу, а не цензуру, верховенство права, а не правління меншості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Американці не були б скупими на зброю, якби щодня гинуло по 100 солдатів США ” – оглядач Макс Бут

Борючись за цінності, які ми іноді сприймаємо як належне, українці дивляться в ЄС. Вони борються за шанс на майбутнє, що відрізняється від того, що приготував їм Путін. Вони виборюють Європу.

Це наш момент, так само як і їхній. Наше майбутнє разом, пліч-о-пліч, у мирі з ними. Знаємо, що це має бути справжній мир, а не мир, вибраний лише для умиротворення. Це має бути мир з гідністю, зі свободою та зі справедливістю.

Україна дивиться на нас як на надію у війні, до якої їх змусили. Не відмовимо їм у їхньому європейському майбутньому. Коли Україна подала заявку як країна-кандидат в ЄС, вона зробила це з тягарем історії на своїх плечах.

У “Європейській народній партії” розуміємо, за що бореться Україна. Розуміємо, що рухає українським фермером, щоб кинути виклик колоні танків. Розуміємо, чому вчителі й професори одягли військову форму, щоб протистояти агресорам. Розуміємо, чому матері вимагають справедливості й майбутнього для своїх дітей.

Ми в Європарламенті не можемо більше чекати, щоб надати Україні статус кандидата на вступ у ЄС

Ось чому ми не можемо більше чекати, щоб надати Україні статус кандидата на вступ у ЄС. Цей статус їм потрібен. Вони за нього боролися і заслуговують, виходячи з гідних шани критеріїв і заслуг.

Це партнерство буде настільки ж вигідним Україні, як і решті Європи. Знаємо, шлях до членства буде тривалим. Знаємо, шлях буде непростим. Знаємо, це можливо. Маємо дати зрозуміти, що Україна міцно вкорінена в нашу європейську родину. Це стосується теж Молдови.

Не як другосортного члена або шляхом створення спеціальної геополітичної спільноти, як запропонував президент Франції Еммануель Макрон, а як одні з нас. Разом з нами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Захід посилає Україні достатньо зброї, щоб вижила, але замало для перемоги” американська експертка Мелінда Гарінґ

Так само не можемо продовжувати вичікувальну тактику щодо Західних Балкан. Вони заслуговують на справедливе звернення. Нам потрібен чіткий графік процесу розширення з конкретними етапами. Розширення це не питання єдиного ринку й бізнесу. Це питання безпеки й цінностей. Щодо Туреччини, то повноправне членство нереальне, і маємо бути чесними в цьому.

Попри те, що Ірландія стикається з іншим набором проблем, вона є прикладом переваг вступу в ЄС. З часів Європейського економічного співтовариства 1973 року життя ірландців значно покращилося.

Фінансування ЄС зіграло велику роль у сучасній інфраструктурі. А членство в Єдиному ринку перетворило ірландську економіку на одну з найвідкритіших у світі, з підприємствами по всьому острову, що торгують з різними партнерами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Шанси порозумітися з Росією – нульові” – посол США при ОБСЄ Майкл Карпентер

Процес європейської інтеграції змінив країни, які сьогодні є державами-членами ЄС. Мотивував реформи, які багато хто вважав неможливими. Створив мир і процвітання. Розширив можливості для мільйонів європейців і створив рівність можливостей. Те саме може бути й в Україні.

Європейська рада цього тижня має зайняти чітку позицію. Більше гаятимемо час і пошлемо Путіну, нашим громадянам і всьому світу чіткий сигнал – настав час для України. І час для Європи.

Переклад Gazeta.ua