Україна подасть позов проти Газпрому

У липні Україна подасть позов проти Газпрому.

Суд розгляне скорочення транзиту природного газу через територію України. Нафтогаз не має права до липня звертатися з цього питання. Про це повідомив голова Нафтогазу Юрій Вітренко на пресконференції, передає Gazeta.ua.

За умовами транзитного контракту на врегулювання спірних питань відводиться 45 днів. У липні цей термін спливає.

“Якщо нічого не станеться і Газпром не змінить своєї позиції, це означає, що наступного місяця ми матимемо право звертатися до міжнародного арбітражу”, – сказав Вітренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін схвалив мирову угоду з Газпромом

Нафтогаз вже розпочав передарбітражну процедуру через недоплати Газпрому за контрактом на транзит газу. Російська компанія вже порушила угоду про врегулювання, згідно з якою Нафтогаз відмовився від претензій на $12,2 млрд 2018 року.

“Якщо вони не виконують зобов’язання “качай або плати”, це означає, що вони порушують не лише контракт на організацію транзиту, а й угоду про врегулювання. Тобто це арбітраж не лише на суму недоплати, а й на $12,2 млрд, які ми відкликали з арбітражу”, – пояснював Вітренко.

20 грудня Україна й Росія підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через територію України і врегулювання взаємних вимог. Сторони домовилися, що обсяг транзиту російського газу через газотранспортну систему України наступного року становитиме 65 млрд куб. м, у 2021-2024 роках – по 40 млрд куб. м. У межах домовленостей 27 грудня Україна отримала $2,9 млрд від Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу.