білорусь відмовляється платити за газ рублями: що сталося

білорусь почала затримувати платежі росії за газ. Це пов’язано з тим, що штучне зростання курсу російського рубля зробив його вартість більшою, ніж планувалося.

«Газпром» продає газ режиму олександра лукашенка за найнижчою ціною в Європі – близько $128 за тисячу кубометрів у 2021 році. У травні білорусь і росія домовились про перехід на оплату газу в російських рублях, пише видання «Наша Ніва» з посиланням на власні джерела.

Рублева вартість газу для білорусі не повідомлялась, але в будь-якому разі зараз вона набагато перевищує тогорічну. Станом на 11 травня, коли сторони домовились про перехід на рублі, $128 коштували близько 8600 рублів. За сьогоднішнім курсом це дорівнює $152. Якщо в контракт заклали давніший курс, ця різниця буде ще більшою.

«Мінськ не проводить платежі за поточним курсом: зробиш один транш – і решту доведеться робити за умовами першого, така політика Газпрому», – цитує видання свого співрозмовника.

Офіційно білорусь усе спростовує. Міненерго рб заявило, що інформація про затримку білоруською стороною платежів за російський газ не відповідає дійсності і всі розрахунки до травня включно було проведено в повному обсязі.

Раніше ми писали, що 31 червня російський «Газпром» припинив поставки газу в Данію за контрактом з компанією Orsted. Також було частково припинено постачання газу в Німеччину за контрактом Shell Energy Europe.

Також нагадаємо, що російський «Газпром» оголосив про повне зупинення постачання газу нідерландській компанії GasTerra «у зв’язку з несплатою в рублях».

Німецькі енергетичні концерни Uniper і RWE заплатили за російський газ за новою схемою, запропонованою Москвою.