Нічого особистого – Литва пояснила російському послу транзитні обмеження

Міністерство закордонних справ Литви пояснило представнику Росії Сергію Рябоконю, чому обмежено транзит товарів до Калінінградської області РФ.

Згідно з четвертим пакетом санкцій ЄС із 17 червня заборонений імпорт і транзит до Росії сталевої та сталеливарної продукції через територію ЄС, нагадали в литовському МЗС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Калініград потрібно демілітаризувати – ексзаступник міноборони Польщі

Перевезення пасажирів і товарів, які не підпадають під санкції ЄС, до Калінінградської області та з неї через територію Литви продовжується у звичайному режимі.

“Литва не накладала ніяких односторонніх, особистих чи додаткових обмежень на транзит”, наголосило литовське МЗС.

Калінінград є західним форпостом Росії, затиснутим між країнами-членами НАТО. Литва – найкоротший шлях з материкової частини Росії в її Калінінградський ексклав. Він розташований між Литвою та Польщею на східному узбережжі Балтійського моря.

З 18 червня Литва частково заблокувала доступ Російської Федерації до Калінінградської області, зокрема забороною залізничного транзиту низки товарів через санкції ЄС.

Очільник комісії Ради Федерації із захисту держсуверенітету РФ Андрій Климов звинуватив у транспортній блокаді Калінінграда НАТО. Він заявив, що під ударом тепер перебуває весь військово-політичний блок.

Також, за словами Климова, “нахабна витівка Вільнюса скасовує для Кремля членство Литви в ЄС”.