“У ворога вже немає льотчиків, витягує пенсіонерів” – військовий експерт

Російські окупанти перекидають авіацію на Донбас той напрямок, який їм зараз найбільш цікавий. Залітати на більшу частину території України росіяни не можуть, бо Збройні сили ефективно збивають їх авіацію. Проте ракетна небезпека в усіх областях не знижується. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Віктор Ягун.

“Росія не має можливості розподілення авіації, тому що її просто фізично стало менше. У них льотчиків вже немає. Доводиться витягати пенсіонерів. Зараз росіяни зосередили авіацію на тому напрямку, який їх найбільше турбує”, говорить Ягун.

Над більшою частиною території України авіацію вже не використовують, тому що ми навчилися збивати російські літаки, наголошує експерт.

“Російська авіація є тільки на активних ділянках бойових дій. Але повітряна небезпека не зменшиться. Тому що Росія використовує ракети, а не авіацію. Щоб відновити авіаційний потенціал, Москві треба приблизно років 15. У найближчий час це неможливо зробити. Тому що потрібно готувати льотчиків щонайменше 10 років”, каже Ягун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Поруч маніяк з бомбою” як Україна може відповісти на ядерну загрозу з Росії

РФ хоче повністю захопити Луганську область і перейти до захоплення Донеччини, говорить експерт.

“Вони пробуватимуть наступати на Харківщини, щоб відволікти українських військових. А на Херсонщині та Запоріжчині триматимуть жорстку оборону. Ще один спосіб відтягнути українські сили з Донбасу це загроза з Білорусі. Там немає таких сил, щоб наступати. Бо та кількість сил, якими у Білорусі оперують, це на тиждень війни”, наголошує Ягун.

У Росії є ще багато сил, щоб продовжувати атакувати Україну, додає експерт.

“Їх може вистачити на довго. Росіяни кидатимуть в бій все, що у них є. Це психологія орди. Поки не перемелемо їх на полі бою, їх нічого не зупинить. В тому числі, кількість жертв”, говорить Ягун.

Міноборони Великої Британії повідомило, Росія зосереджує тактичну авіацію на Донбасі. Росія не може отримати повну перевагу в повітрі. Тому рідко проникає глибоко за українські рубежі.Сучасна повітряна кампанія призвела до того, що на сухопутні війська, які виснажуються, припадає більша, ніж планувалося, вага зусиль. І на передові крилаті ракети, запаси яких, ймовірно, закінчуються, наголосили у британському оборонному відомстві.

Останніми днями Російська Федерація продовжувала обстрілювати з артилерії напрямки на північ, схід і південь від Сіверськодонецька на Луганщині. На лінії фронту без змін. Російські загарбники й українські бійці ведуть інтенсивні бойові дії на Донбасі.