Музей “Золоті Ворота” потребує ремонту та захисту від підпалів

Музей “Золоті Ворота” в Києві хочуть відреставрувати та захистити від пожеж і обстрілів.

Деревину будівлі планують обробити спеціальним розчином, який допоможе запобігти загорянням. Про це повідомили у пресслужбі заповіднику “Софія Київська”, в структуру якого входить музей.

“Ми всі віримо в ЗСУ і сподіваємось, що жоден постріл вже не добереться до Києва. Але життя навчило нас, що краще діяти на випередження. Деревина в опорядженні павільйону є легкозаймистою і потребує спеціальної обробки від знищення вогнем”, – пояснили в “Софії Київській”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щовихідних у Києві відбуваються безплатні екскурсії

Павільйон над залишками автентичних Золотих воріт ХІ століття востаннє реставрувався в 2007 році. Зараз там хочуть провести ремонт реставраційної дубової обшивки та покрівлі. Для цього планують зробити:

– очищення деревʼяного брусу від бруду та пилу, смоли, висолів, старих лакофарбових покриттів;

– ремонт поверхні брусу;

– ґрунтування деревини;

– обробку поверхні брусу спеціальними проникаючими захисними розчинами.

Музей збирає кошти на проєкт реставрації та захисту Золотих Воріт. Ремонт обійдеться в понад 1 млн грн.

“Зараз, у воєнний час, охорона пам’яток культури і історії залежить від самих громадян. Всі ми розуміємо, що у головнокомандуючих більш важливі завдання з визволення України від ворога, то ж будемо сподіватись на небайдужих киян”, – йдеться в повідомленні.

Золоті ворота – головна брама стародавнього Києва, пам’ятка оборонної архітектури Київської Русі. Це одна з найдавніших датованих споруд Східної Європи, символ Києва. Свою назву одержали за аналогією із Золотими воротами в Константинополі.