Виставу про Харків і український авангард показали у Нью-Йорку

У нью-йоркському театрі “La Mama” показали відреставровану виставу театру “Березіль” під назвою “Алло 477”. У ній йдеться про Харків – його театри, бізнес та інше.

Її створили письменник Сергій Жадан та театральна режисерка Вірляна Ткач. Про це написав український автор на своїй сторінці у Facebook.

“Ідея Вірляни була химерна, але тим і цікава – взяти лібрето (літературна основа великого вокального твору – Gazeta.ua) і музичну партитуру (запис багатоголосного твору для виконання ансамблем, оркестром або хором – Gazeta.ua) вистави, які збереглись із 1920-х, і спробувати зробити її по-новому”, – пояснив Жадан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книговидання занепадає – як рятуватимуть

Автор оригінального літературного твору – Майк Йогансен. А музикант Ентоні Колмен переробив твір Юлія Мейтуса, додаючи нотам сучасного звучання.

Через війну режисерці Вірляні Ткач довелося продовжити роботу з американськими акторами в Нью-Йорку.

“Вийшла щемка й іронічна харківська вистава – про Харків як столицю джазу й конструктивізму, місто театрів та бізнесу, про любов, пристрасті й політику. У виставі було багато співу, музики та радіо”, – розповів Жадан.

Сергій Вікторович Жадан – український письменник, перекладач, громадський діяч, фронтмен гуртів “Жадан і Собаки” та “Лінія Маннергейма”. Автор романів “Депеш Мод”, “Ворошиловград”, “Месопотамія” та інших. Літературні твори автора отримали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені більше ніж двадцятьма мовами.