“Поруч – маніяк з бомбою” – як Україна може відповісти на ядерну загрозу з Росії

Ядерна або хімічна загроза з боку Російської Федерації існує і цей крок підтримують росіяни й політичні еліти країни-агресора. Зупинити Москву дипломатичними шляхами неможливо. Натомість союзники України мають чітко дати знати, що готові до удару у відповідь. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Микола Мельник.

“Імовірність ядерного удару є це може бути актом відчаю Росії. Ця загроза стане реальною тоді, коли Україна почне звільняти свої території темпами до 30 кілометрів на день. Це означатиме повний розгром Росії. Над ядерною загрозою має працювати не тільки армія, а ще й МЗС вимагати закрити небо й захисту від ядерної атаки з боку Кремля. Бо це записано в Будапештському меморандумі, яким Україну фактично роззброїли”, говорить Мельник.

Дипломатичним способом зупинити Росію неможливо, наголошує політолог.

“Неможливо домовитися з маньяком. Росія має бомбу й ніхто не знає, що в неї в голові. Не треба сприймати РФ як адекватного противника. Вони не поважають правила війни й міжнародні норми. Єдине, що може врятувати запуск ядерної боєголовки потребує восьми інстанцій. Велике сподівання, що хтось із цих восьми не поверне ключ. Зрозуміє, що дзеркальний удар відбудеться. Бо США не пропустять атаку на стратегічного союзника. Тільки страх більшої сили може зупинити Росію”, каже Мельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Постачання зброї та ситуація на Донбасі” що Джонсон приїхав вирішувати у Київ

Пересічні росіяни готові піти на таке колективне самогубство, додає політолог.

“Там багато людей, які мріють померти за “царя та Батьківщину”. Колективне самогубство буде рішенням політичних еліт, але в Росії багато сектантів, які готові воювати до такого кінця”, наголошує Мельник.

Україна має потужну вісь підтримки в боротьбі проти Росії, яку треба конвертувати у реальні кроки щодо забезпечення людей захистом, каже політолог.

“Маємо лобістів у блоці НАТО та ЄС країни Балтії, Британія, Польща. Саме ці кілька країн з нашим МЗС можуть донести думку, що нам потрібні елементарні костюми хімзахисту. Треба захистити великі міста, тому що хімічна чи біологічна атака, якщо така буде, буде саме по них. Або по укріпрайонах, де розташовані Збройні сили”, каже Мельник.

Військовим ЗСУ видали захисні комплекти на випадок атаки хімічною зброєю, а щодо цивільних є проблеми, додає політолог.

“Ми говорили про загрозу повномасштабного вторгнення близько року, але виявилося, що більшість підвалів у Києві не придатні до бомбосховищ. Це провал. Так само, думаю, провалять і закупівлю хімзахисту для населення. Має бути державна політика інформування що таке можливо, і що робити. Другий крок забезпечити кожний будинок засобами захисту. У межах 20 кілометрів від фронту всіх потрібно просто відселити”, говорить Мельник.

Секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов заявив, що Україна готова до використання Росією хімічної, біологічної або навіть тактичної ядерної зброї.

НАТО не бачить підвищеної готовності ядерних сил Росії. Але погрози Кремля ядерною зброєю це небезпечно й безвідповідально, заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберґ.