Пʼять памʼяток Чернівців, які варто подивитися

Чернівці – обласний центр на південному заході України за 40 кілометрів від румунського кордону. З моменту повномасштабного вторгнення Росії в місто евакуювалися тисячі українців. Столиця Буковини славиться своєю самобутньою архітектурою та мальовничими краєвидами.

Що варто відвідати у Чернівцях – розповідає Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шість місць, які варто відвідати в Луцьку

Чернівецький міський театр

Будівлю міського театру побудовано 1905 року за проектом архітекторів Фельднера і Гельмера. Зараз у будинку розташований Чернівецький академічний обласний український музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської.

На площі біля театру вперше прозвучали хіти “Червона Рута” і “Водограй” у виконанні їх автора, буковинця Володимира Івасюка.

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Чернівецький національний університет – популярний туристичний об’єкт, який включено до реєстру світової спадщини ЮНЕСКО.

Комплекс, у якому розташований університет, споруджували у 1864-1882 роках як резиденцію митрополитів Буковини та Далмації за проектом відомого австрійського архітектора чеського походження Йозефа Главки.

Корпус складається з декількох залів: Блакитний, Червоний та Мармуровий. Також на території комплексу розташована церква і унікальний дендропарк.

Вулиця Ольги Кобилянської

Вулиця Ольги Кобилянської – одна з центральних вулиць Чернівців. Простягається від Центральної площі і до перехрестя з вулицею Тараса Шевченка. Створена в середині XVIII століття. Довжина – 720 метрів.

Згідно з легендою, в австрійські часи вулицю підмітали трояндами, мили теплою водою з милом, а при вході потрібно було ретельно протерти взуття. Місцеві ковалі навіть виготовили статую “Двірник з трояндами”, яка стоїть в одному з двориків.

Це мальовнича пішохідна вулиця з безліччю ресторанів, кав’ярень і сувенірних крамниць. Там також є багато цікавих історичних місць. Наприклад, Кафедральний собор Святого Духа.

Дім-корабель

Будинок-корабель – розташований на перетині вулиць Головної та Шолом-Алейхема. Це один з перших кам’яних будинків, споруджений наприкінці XIX століття. Форма будівлі нагадує корабель. На другому поверсі навіть були розташовані два штурвали.

На будівлі – фонтан у вигляді левової голови. Раніше всі жителі міста могли безкоштовно випити чистої води з цього фонтану.

Міська ратуша

Головна пам’ятка Центральної площі – ратуша. Це 50-метровий будинок з високою вежею і внутрішнім двориком з фонтаном.

Будівництво ратуші розпочали 1843 року. У шестиметровий фундамент, за традицією, кинули декілька золотих монет та послання до майбутніх поколінь, написане на грамоті з пергаменту.

Щоб піднятися на ратушу, потрібно подолати 126 сходинок. З верхівки вежі відкривається вид на місто.

Чернівецька область на початок червня прихистила 90 тисяч евакуйованих людей з інших регіонів. Понад 25 тисяч з них – діти. Про це повідомили у Чернівецькій ОВА.