ООН визнала Маріуполь найсмертельнішим місцем України

ООН визнало Маріуполь найсмертельнішим місцем України з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Місто зазнало до 90% руйнувань, найсмертоноснішим прикладом бомбардувань стало вбивсто сотні людей у драматичному театрі, передає “Донбас24”.

Характеристику задокументованих подій та військових злочинів у Маріуполі оприлюднила в Женеві оприлюднила Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет.

“З лютого по кінець квітня Маріуполь був, ймовірно, найсмертоноснішим місцем в Україні. Інтенсивність і масштаби бойових дій, руйнувань, смертей і поранень свідчать про серйозні порушення міжнародного гуманітарного права та грубі порушення міжнародного права прав людини. Місто було в облозі більше місяця. На завершальному етапі, після посередницьких зусиль Генсекретаря ООН та інших, евакуації 152 мирних жителів із Азовсталі, облога незабаром там закінчилася”, зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 років, шість куль у бою: показали історію захисника Маріуполя

За оцінками ООН У маріуполі пошкоджено або зруйновано до 90% житлових будинків та до 60% приватних будинків. Масштабне застосування зброї широкого району дії в районі Маріуполя зафіксували починаючи з першого тижня березня, враховуючи обстріли з танків, важкої артилерії, РСЗВ, ракет і авіаударів.

“Напад російської авіації на Маріупольський драматичний театр 16 березня є одним з найбільш смертоносних і символічних прикладів шкоди, заподіяної мирному населенню. У театрі переховувались сотні мирних жителів із чіткими табличками “діти”, які видно з неба. З часом смертність зростала, оскільки зростала інтенсивність нападу”, констатують в ООН.

Сьогодні підтверджено 1348 смертей цивільних людей під час бойових дій у Маріуполі, у тому числі 70 дітей. Люди гинули від повітряних ударів, обстрілів з танків та артилерії, стрілецької та легкої зброї під час вуличних боїв.

“Фактична кількість загиблих у бойових діях цивільного населення, ймовірно, на тисячі більше”, – каже Бачелет.

Ідентифікувати тіла загиблих та точні причини смерті можливо тільки, коли вони будуть знайдені. Так само буде можливо встановити справжню кількість смертей внаслідок бойових дій. Мирні жителі, у кількості 350 тисяч з великим ризиком покинули місто до 10 березня Маріуполь був повністю оточений росіянами.

З початку березня з Маріуполя у полон узяли понад 2 тисячі українських військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бєдняков показав відео з вулиць Маріуполя: “Тепер тут могили”

“Незрозуміло, наскільки сторони конфлікту дотримувалися принципів розрізнення, пропорційності та обережності. Цивільні поділилися різними свідченнями, але більшість повідомила, що військові позиції часто розміщувалися в безпосередній близькості від цивільних осіб і цивільних об’єктів. Атаки на ці позиції були звичайною практикою. Шкода цивільному населенню була великою”, зазначила Верховний комісар ООН.

За оцінками ООН, ситуація в Маріуполі залишається жахливою люди живуть без медичної допомоги, не мають доступу до води, життя багатьох з них залежить від гуманітарної допомоги російських збройних сил.

Бачелет підкреслила, що повна картина трагедії та завданих руйнувань залишається неясною.