Зеленський вирішив ратифікувати конвенцію про запобігання домашньому насильству

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання домашньому насильству, відомої також як Стамбульська конвенція.

Текст законопроекту опубліковано на сайті ВР України. Депутати Ради можуть розглянути його вже 20 червня, повідомляє «Європейська правда».

Зазначається, що вимога ратифікації Стамбульської конвенції непублічно озвучувалася деякими державами-членами ЄС як передумова затвердження статусу кандидата на членство в Євросоюзі.

Як відомо, Стамбульська конвенція була підписана Україною ще у 2011 році, але досі не ратифікована через протести церков та консервативних політиків проти вжитого у ній терміну «гендер».

Стамбульська конвенція або Конвенція Ради Європи про попередження і боротьбу з насильством щодо жінок і домашнього насильства – міжнародна угода, уперше підписана в 2011 році. Це перший подібний документ, який юридично зобов’язує створити правову базу для боротьби з насильством щодо жінок.

Країни, що приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне і сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію.

Документ підписали 46 країн і Євросоюз. Проте ще 11 з них, у тому числі і Україна, не ратифікували цю угоду.

У  березні 2021 року Туреччина вийшла з конвенції Ради Європи про запобігання та протидію насильству проти жінок і домашньому насильству.  Відповідний указ вже підписав президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.

Читайте також:

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, підтримав законопроект про списання боргів за кредитами за знищене під час війни майно. Комітет рекомендуватиме парламенту схвалити в першому читанні урядовий проект №7441-1.

Працівники Центрального державного архіву вищих органів влади оцифрували архівні документи Верховної Ради та опублікували їх. Ахріви українського парламенту, а саме 206 тис. сканкопій аркушів документів із 1015 справ Верховної Ради України за 1990–1996 роки можна подивитись у вільному доступі.

Раніше Кабмін України проголосував за законопроект, який регулює обіг коноплі в медичних та промислових цілях. Препарати з канабісу застосовуватимуть для лікування посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни.