“Корупція стала неприйнятною. Чиновники бояться ТРО” – Ніколов

Війна завдала катастрофічного удару по корупційних потоках в Україні. Крім того, що потоки впали і більше не можуть приносити “прибутків” хапугам-посадовцям, бізнес перестав боятися і догоджати чиновникам. Замість хабаря можуть викликати ТРО.

Про це в інтерв’ю Gazeta.ua розповів Юрій Ніколов, журналіст і співзасновник проєкту “Наші гроші”.

“Впали самі грошові потоки, з яких корупціонери мали маржу на крадіжках на тендерах чи інших схемах. По хапугах ударило і те, що корупція стала зараз неприйнятною для багатьох бізнесменів. Мені один чиновник розповідав, що до війни часто-густо можна було запропонувати бізнесменові відкат на тендері: “Завищуємо ціну, а ти мені 20 відсотків”. То зараз це робити навіть трохи стрьомно. “Ти комусь таке запропонуєш, а він одразу подзвонить в ТРО і приїдуть пацани”. Тому завищувати ціну робити дуже небезпечно. Люди знаходяться не в тій ситуації, коли корупцію можна толерувати”, – говорить Ніколов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Корупції стало менше. Але за три місяці чиновники знову розслабилися” – Юрій Ніколов

Корупція в країні є, але в не тих масштабах, як до 24 лютого, додає Ніколов.
“Є певна інформація, яку отримую зі своїх джерел в Мінфіні, правоохоронних органах. Аналізуючи все це, я цілком свідомий того, що є корупція і зараз. Але у порівнянні із мирними часами вона незначна. Є ймовірність, що все відновиться у більших потоках. Я дуже сподіваюся, що люди, які раніше в Україні були толерантні до корупції, тепер це не сприйматимуть. Раніше під час будівництва дороги всі знали, що на ній крадуть 30 відсотків і це сприймали нормально. Сподіваюся, зараз з таким миритися не будуть. Дороги треба робити, а красти на них ні”.

Бізнес відмовився від участі у схемах, проте серед топ-посадовців є охочі заробити на майбутній відбудові країни, говорить журналіст.

“Бізнесмени, які брали участь у схемах, відмовилися від цього. “Корупції – ні” стало трендом. Сподіваюся, що цей досвід запам’ятають і збережуть на майбутнє. Бо далі нас чекає велика відбудова. В якій будуть уже справді велетенські кошти. В кадровому плані наша влада не змінилася ні на третину. Тому будуть спроби щось “прикурити” і в цій сфері.
Представники влади вже відчули, що не за горами часи повернення до нормального функціонування економіки, грошових потоків і з новими можливостями для освоєння всього цього. Перший сигнал для мене був – різні групи впливу почали розробляти нові правила закупівель для всієї країни. Тим самим під велику відбудову уже певні експерти намалювали, що у нас знищено на 60 мільярдів доларів доріг і житла. Ми зрозуміли, що тут буде пахнути смаженим. Коли поспілкувався з кількома людьми, які дотичні до цих процесів, то зрозумів, що наша влада, на жаль, хоче зараз влаштувати на цю велику відбудову абсолютно непрозорі і антиконкурентні правила. Тому це для нас стало сигналом – треба дивитися в бік влади, щоб розуміти, що відбувається. А коли дивишся, то починає розвиднюватися, що коїться”, – каже Юрій Ніколов.

Європейська комісія рекомендувала надати Україні офіційний статус кандидата на вступ до Європейського союзу. Рішення ухвалили 17 червня у Брюсселі.
У сфері боротьби з корупцією Україна виконала інтенсивну роботу, але ситуацію ще потрібно покращувати, заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.
На думку президента Володимира Зеленського, антикорупційна інфраструктура в Україні є більш розвиненою, ніж у багатьох державах-членах Європейського Союзу.