Візит трьох лідерів ЄС до Києва – спроба вирішити, як допомагати Україні та не втратити росію

Візит до Києва президента Франції Емманюеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца і прем’єра Італії Маріо Драгі, є спробою керівників «старої» Європи знайти своє місце між Україною та росією в контексті посилення впливу Великої Британії. Остаточні висновки про результати вчорашнього саміту, можна буде зробити лише після зустрічі лідерів «трійки» з президентом росії владіміром путіним і топ-чиновниками Кремля. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню UA.News розповів політичний експерт, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

На думку аналітика, сьогодні зарано робити висновки щодо цього візиту і «не тому, що ми не знаємо, про що йшлося під час переговорів».

Експерт звернув особливу увагу на те, що зустрічі з лідерами проходили з порушеннями дипломатичного протоколу.


Віктор Небоженко
політичний експерт

«Під час офіційної протокольної зйомки, президент Володимир Зеленський був одягнений у напіввоєнну форму, в той час, як усі інші були в костюмах і краватках. Грубо кажучи, Зеленський таким чином міг попередити європейців, як у квітні попередив президентів країн Балтії про те, що він буде одягнений не офіційно, а вони – офіційно. Він усіляко підкреслював свій військовий та складний характер. Однак все-таки, учора до Києва завітали дуже досвідчені політики і можливо не слід було демонструвати ось так свою відмінність»

Також Віктор Небоженко вважає передчасним робити остаточні висновки щодо результатів і наслідків учорашнього саміту. На його думку, чіткіше картину буде видно після зустрічі трьох лідерів «старої» Європи з президентом росії владіміром путіним.

«Той факт, що президенти приїхали в Україну, свідчить про те, що буде аналогічна зустріч цієї «трійки» з представниками Кремля. Причому відповідальність за вчорашні переговори, фактично розділилася на трьох, а не лише на Емманюеля Макрона. Троє лідерів приїхали до нас із чітким планом, зміст якого ми не знаємо. До нього входить не лише зустріч із Києвом, а й зустріч із путіним. Тільки після того, як ці лідери «старої» Європи зустрінуться з керівництвом Кремля і стануть відомі результати цієї зустрічі, тоді можна буде сказати, що вийшло у Києві і за результатами в цілому. Нині ж можна лише гадати, що, мовляв, ось «нам не дають зброю, нас не зовсім розуміють». Однак це досить поверхневий і загальноемоційний фон»

— Віктор Небоженко,
політичний експерт

При цьому експерт вважає, що під час переговорів Зеленського з європейськими лідерами, навряд чи вирішувалися питання збільшення військової допомоги Україні, адже такі питання обговорюються представниками багатьох країн на зустрічах Контактної групи підтримки у форматі «Рамштайн».

Ще однією особливістю вчорашнього саміту, Віктор Небоженко вважає спробу трьох європейських лідерів колективно вирішити, як допомагати Україні, і водночас не втратити росію.

Також, переконаний аналітик, лідери «старої» Європи в особі Німеччини, Франції, Італії намагаються знайти спосіб відреагувати на активний і дуже перспективний вплив Великої Британії на Україну в контексті російсько-української війни. Він наголосив, що ці три країни не мають такого впливу, і «це дуже погано, тому що Україна – частина Європи, подобається це комусь чи ні».

Загалом, вважає Віктор Небоженко, візит лідерів такого рівня у такому форматі та кількості – «це щось нове і відбувається у політичній системі вкрай рідко».

«Кілька людей приїжджають до президента в іншу країну, будучи частиною механізму іншої країни. Нагадаю, що в серпні 2008 року тодішні президенти України, Польщі і трьох країн Балтії, відвідали Тбілісі у розпал штурму грузинської столиці російськими військами. Але тоді це було зроблено на прохання США, а вчорашній саміт організовувати ніхто нікого не просив. Тож я думаю, що в цьому випадку йдеться ще й про якесь формування колективного органу «старої» Європи. Три лідери ключових країн раніше трохи не довіряли один одному, а тепер сидять за одним столом і обговорюють питання такого масштабу. При цьому вони не довіряють Києву. Це дуже незвичайний дипломатичний крок із боку керівництва Франції, Німеччини, Італії – вони хочуть знайти своє місце між Україною та росією, а не всередині Європи»

— Віктор Небоженко,
політичний експерт

Нагадаємо, 16 червня Київ з офіційним візитом відвідали президент Франції Емманюель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі. Поїздку до останнього моменту офіційно не підтверджували з міркувань безпеки.

Крім того, до Києва на окремому потязі, прибув президент Румунії Клаус Йоганніс.

Під час візиту, президент Володимир Зеленський обговорив з чотирма лідерами посилення оборони України, її економічну підтримку, протидію продовольчій кризі та санкційний тиск на рф.

Зокрема, Олаф Шольц під час візиту нагадав, що раніше вже обіцяв передати Україні самохідні гаубиці, реактивні системи залпового вогню, самохідні установки Gepard і систему ППО IRIS.

Також четвірка іноземних гостей відвідала зруйноване окупантами місто Ірпінь.

Після побачених «подарунків» «русского мира», лідери висловилися за негайне надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. А Олаф Шольц заявив, що росія зобов’язана відкликати свої війська з території України і погодитися на мирні переговори.

В Кремлі відреагували образливими висловлюваннями на візит чотирьох європейських лідерів до української столиці.